Olujni nastup La Tempestad, ansambla Sylvije Márquez, čembalistice i umjetničke voditeljice na VBV-u

Leon Žganec-Brajša | 2.10.2016. u 08:17h | Objavljeno u Društvo

La Tempestad, ansambl Sylvije Márquez, čembalistice i umjetničke voditeljice, čiji naziv u prijevodu znači oluja, što ocrtava i željeni karakter i atmosferu njihovih nastupa, koncertirao je na 46. Varaždinskim baroknim večerima 29. rujna u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Naslov Di tante sue procelle, prevediv kao „od svih, silnih oluja“, donio je koncert realiziran u suradnji s Komornim vokalnim ansamblom Glazbene škole u Varaždinu, sastavljenim od sadašnjih i bivših učenika te institucije, a pod vodstvom Dade Ruža.

Oluja brojnih skladbi različitih vrsta i odlika, od Koncerta za čembalo i gudače Manuela Narre, populariziranog upravo u izvedbama Sylvije Márquez, preko nekoliko sonata Domenica Scarlattija te njegove svjetovne kantate Piangete, occhi dolenti i pjesama iz zbirke 12 Italian Songs Juana Olivera y Astorge, koju je taj Španjolac publicirao u Engleskoj, do djela Joséa de Torresa y Martineza Brava, responzorija i villancicoa, koje su izveli varaždinski i španjolski glazbenici zajedno, ovaj je koncert publici predstavio presjek stilskih odlika uglavnom španjolskog razvijenog i kasnog baroka, uz početke klasicizma i stvaralaštvo poznatog Domenica Scarlattija.

Mnogobrojne interpretativne varijante (dio ansambla La Tempestad, koji broji osam glazbenika, je i izvrsna sopranistica Eugenia Boix), susretanje različitih glazbenih vrsta i skladateljskih osobnosti baroka te, u konačnici, suradnja glazbenika grada domaćina fesitvala i njegove zemlje partnera, učinili su ovaj koncert svojevrsnim presjekom svih idejnih i koncepcijskih silnica 46. VBV.