Od klavira do elektroničke glazbe: Bubnjevi i bas od kojih srce stane u režiji DJ Voltaira Foto: Dejan Mihin, Viktorija Milec, Andrej Švoger

Od klavira do elektroničke glazbe: Bubnjevi i bas od kojih srce stane u režiji DJ Voltaira

Marin Hižar | 29.9.2019. u 13:10h | Objavljeno u Društvo

Utjecaj DJ-eva na glazbu koju slušamo danas je neupitna. Od kasnih tridesetih kada je termin prvi put iskorišten kao naziv zaposlenika američkih radijskih stanica zaduženih za puštanje pjesama preko gramofonskih ploča, pa sve do 80-tih i 90-tih sa umjetnicima poput DJ Shadowa i manje po imenu poznatog Breakbeat Loua koji je zaslužan za popularizaciju kultnog „Amen Breaka“. DJ-ji danas služe kao inspiracija brojnim svjetskim licima poput Kanye Westa i Madliba koji su poznati po svojim producentskim vještinama, ali isto tako nadahnjuju moderne DJ-eve. Jedan takav je DJ Voltair iz Cestice koji je ovog ljeta nastupao na iznimno popularnom Forestlandu blizu Čakovca.

Teško početi, još teže nastaviti

Mladi DJ Tomislav Milec već od svoje petnaeste godine nastupa na lokalnoj sceni pod pseudonimom „DJ Voltair“. Ipak, priznaje da je naklonost prema glazbi razvio mnogo ranije.

– Prije nego što sam uopće razmišljao o “DJ-stvu”, rodila se ljubav prema glazbi. Sa sedam godina sam počeo svirati klavir, a ubrzo nakon toga sam upisao Glazbenu školu u Varaždinu. U tinejdžerskim godinama sam na internetu gledao nastupe svjetskih DJ-va, te sam se odlučio okušati u tome – otkrio je Milec.

Kao petnaestogodišnjak je imao velike snove, koji su uz njihovu veličinu za sobom vukli etikete s ogromnim cijenama na njima. Naime, cijene pojedinih dijelova opreme za DJ-eve iznose između 1000, pa sve do nekoliko desetaka tisuća kuna. U ovom pogledu Tomislav zahvaljuje svojim roditeljima što su mu pomogli u ostvarivanju svojih snova u zanatu koji od početka traži velike količine novaca.

- Kao petnaestogodišnjak nisam ništa zarađivao, ali su mi tu pomogli moji roditelji koji su mi kupili potrebnu opremu i licencu - priznaje Milec, te dodaje kako su ga u početku brojni klubovi odbili. Na to je, otkriva, utjecala njegova maloljetnost, no to nije utjecalo na nejgovu odluku da bude DJ. Dodaje da se u Hrvatskoj od toga ne može živjeti.

- U posljednje vrijeme puno više je prisutniji turbofolk na našoj sceni i s njim dolaze DJ-evi koji puštaju taj žanr glazbe. U današnje vrijeme malo je teže pronaći klub u kojem se pušta strana glazba, ali tu su uvijek festivali poput Forestlanda, Ultra Europe i Shelterfesta – ističe Milec.

Ovacije najveća nagrada

Većina DJ-eva danas rade remikseve koje izvode na svojim nastupima uživo. Remiksevi su u općem smislu izmijenjene inačice prije postojećih pjesama pri čijim izmjenama DJ ima potpunu umjetničku slobodu.

-Trenutno se još bavim samo remiksevima i mashupom pjesama drugih izvođača. Svakako mi je cilj napraviti vlastitu pjesmu, ali čekam pravu dozu inspiracije, te ideju za pjesmu koja će dobro pokrenuti ljude na plesnom podiju. Nadam se da ću za Shelterfest 2020. kreirati nešto jedinstveno - otkrio nam je Milec.

Remiksevi se mogu raditi za bilo koju pjesmu iz bilo kojeg glazbenog žanra. Većina elektroničke glazbe koja se danas može čuti na radiju spada u EDM (Electronic Dance Music) žanr glazbe.

- Electronic Dance Music mi je jako prirastao srcu u početku, ali također tu su house, strani komercijal i u novije vrijeme hardstyle. U prošlosti sam u nekom razdoblju puštao jazz, ali samo jedno kratko razdoblje - tvrdi Milec.

Ima brojne uzore, među kojima su svakako Martin Garrix, Dimitri Vegas & Like Mike i Alan Walker. Također su mi uzor i domaći Djevi poput Timo G, Sasha Mikac, Nesho i Johnny Costa koje sam imao prilike osobno upoznati, te nastupiti s njima. Kaže kako su energija i vještina koju oni posjeduju nevjerojatna.

index.jpg

- Najbitnije je da se ljudi zabave, a uz dobru glazbu ovdje veliku ulogu ima i interakcija sa publikom - priznaje Milec, te dodaje da je mikrofon najbolji „alat“ za taj posao. Jedan od važnijih nastupa je bio na Forestlandu.

- Forestland je najveći festival na ovim prostorima koji svakako pridonosi elektroničkoj glazbenoj sceni u Hrvatskoj. Nastup na takvom festivalu je bio ostvarenje sna za mene, tada sedamnaestgodišnjaka. Nikako nisam očekivao da ću dobiti priliku nastupiti na Forestlandu. Bilo je fenomenalno, publika je puna energije, okružena glazbom koju voli što stvara osjećaj zajedništva i kako sve različitosti nestaju i svi postajemo jednaki - kaže Milec.

Uz velike nastupe na festivalima poznatima po široj regiji, DJ Voltairea je moguće vidjeti i u lokalnim klubovima, a najviše u Varaždinu i Čakovcu. Sljedeći veći nastup će mu biti na 5. Shelterfestu u Cestici.

- Nastupit će odlični DJ-evi, produkcija će biti vrhunska, a ja ću sigurno dati sve od sebe da to bude još jedna nezaboravna noć za sve koji su se došli zabaviti – poručio je DJ Voltaire.