Od 18. do 21. listopada u varaždinskom HNK najveća međunarodna filatelistička izložba

| 15.10.2018. u 11:16h | Objavljeno u Društvo

Nakon 80 godina u Varaždinu, točnije u koncertnoj dvorani HNK, od 18. do 21. listopada gostovat će najveća Međunarodna filatelistička izložba pod nazivom "Alpe-Jadran Fila 2018".

Ovu jedinstvenu, međunarodnu izložbu predstavili su u Županijskoj palači zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica, predsjednik Hrvatskog saveza filatelista Nenad Rogina, član Upravnog odbora Hrvatskog saveza filatelista Ivan Librić te direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini. 

- Posljednja veća filatelistička izložba u Varaždinu održana je 1938. godine, dakle 80 godina nije bilo izložbe u Varaždinu i ona je bila manjeg ranga i značaja kao ova koju pripremamo. Osim domaćina, doći će izlagači iz Austrije, Italije, Njemačke, Mađarske, Slovenije, Švicarske te će se kao gosti predstaviti izlagači iz Češke. Posebno je interesantno da ćemo vidjeti specijaliziranu zbirku prvih hrvatskih maraka izdanih 1918. čiju stotu obljetnicu slavimo ovom izložbom - rekao je Nenad Rogina, predsjednik Hrvatskog saveza filatelista.

Osim same izložbe pripremljen je raznovrsni program te će Hrvatska pošta prvi puta za jednu filatelističku izložbu izdati prigodnu dopisnicu koja će biti dostupna na pošti 42000 Varaždin, najavljeno je na konferenciji. Osim toga svaki će dan biti filatelistički obilježen prigodnim poštanskim žigovima tako da će ova izložba biti dokumentirana interesantnim uradcima.

- Svoj informativni štand imat će i Poštanska uprava Njemačke pa će posjetitelji moći nabaviti njemačke marke po nominalnoj cijeni, a Njemačka pošta pripremila je i veliko iznenađenje - prigodnu omotnicu i prigodan žig s prikazom Varaždina - dodao je Rogina i naglasio da će svečano otvorenje izložbe biti u četvrtak 18. listopada u 12 sati te je za sve ulaz besplatan.

Međunarodnu filatelističku izložbu zajednički organiziraju Hrvatski savez filatelista, Hrvatska pošta d.d., Varaždinska županija i Grad Varaždin kao opću međunarodnu filatelističku izložbu 1. ranga, a službeno ju je podržala FEPA – Europski filatelistički savez i F.I.P. – svjetski filatelistički savez. Izložba "Alpe-Jadran Fila 2018" održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora.

Označeno u