"Nasukani razum" varaždinske novinarke Andreje Žigić Dolenec konačno objavljen Foto: Ilustracija

"Nasukani razum" varaždinske novinarke Andreje Žigić Dolenec konačno objavljen

Igor Čolaković | 16.2.2021. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska novinarka Andrea Žigić Dolenec, dobitnica književne nagrade Tea Benčić Rimay, objavila je svoj književni prvijenac, zbirku lirskih proznih minijatura "Nasukani razum".

- Rukopis s pedesetak pjesama u prozi, lirskih proznih minijatura, koje sam pisala kroz dulje razdoblje, s velikim stankama, prijavila sam na natječaj za književnu nagradu koju je ustanovila sisačka Narodna knjižnica i čitaonica "Vlado Gotovac“, a koja nosi ime u spomen na dr. Teu Benčić Rimay, preminulu sisačku pjesnikinju, esejisticu i jednu od vodećih hrvatskih stručnjakinja za suvremeno pjesništvo, koja je bila moja nastavnica hrvatskog jezika i razrednica u srednjoj školi u Sisku. Prosudbena komisija u kojoj su bili Branko Maleš, Božića Vuić i Dražen Katunarić, moj je rukopis ocijenio najboljim, pa mi je pripala i nagrada - objavljivanje nagrađenog rukopisa. Zbog korone je kasnila objava knjige, izostale su i promocije, no sretna sam da je "Nasukani razum" konačno objavljen - rekla je Andrea Žigić Dolenec, koja je svoje pjesme i kratke priče do sada objavljivala u zbornicima, časopisima i književnim portalima, pa i u hrvatskom i engleskom izdanju zbirke priča Zagreb Noir, koja je tiskana u New Yorku.

Prozne minijature objavljene u zbirci "Nasukani razum", podijeljene su u tri ciklusa. Prvi, "Bistrenje oka", sadrži njeno promišljanje o smislu života i njegovim besmislicama, u drugom "Sunce u boci", zastupljene su pjesme u prozi s tematikom rata i poraća, dok je treći ciklus "Godina bez sna", ljubavne tematike.

- Već neko vrijeme ne pišem pjesme, mislim da sam u toj formi rekla sve što sam imala za reći, pa sam se posvetila pisanju kratkih priča. To je književna forma koja me veseli i zaokuplja, no željela bih, možda već ove godine, napisati i svoju prvu dramu - istaknula je ova poznata varaždinska novinarka, dugogodišnja glavna urednica Radio Varaždina, ali i uspješna spisateljica čije su kratke priče ostvarile i međunarodni uspjeh.