Nastavlja se suradnja ludbreškog Restauratorskog centra i Općine Martijanec Foto: Općina Martijanec

Nastavlja se suradnja ludbreškog Restauratorskog centra i Općine Martijanec

I.D./Varaždinske vijesti | 4.10.2016. u 18:11h | Objavljeno u Društvo

Načelnik Općine Martijanec Marijan Horvat bio je gost predavanja u Restauratorskom centru Hrvatskog restauratorskog zavoda u Ludbregu, kojim je predstavljen opus križevačkog kipara Stjepana Severina, autora propovjedaonice ludbreške Župne crkve Svetog trojstva.

Na propovjedaonici koja datira iz 1750. godine upravo su u tijeku restauratorsko–konzervatorski radovi pa su gosti nakon predavanja obišli radionicu gdje su im demonstrirane neke od atraktivnih faza radova, poput polaganja zlatnih i srebrnih listića. Na kraju su mogli pogledati i izložbu restauriranih dijelova propovjedaonice u dvorcu Batthyany. Završetak restauriranja povratom i montažom u crkvi planira se u 2017. godini.

Gosti su tom prilikom razgledali i misno ruho iz kapele sv. Križa u Križovljanu, crkve sv. Martina iz Martijanca te oltar sv. Ane iz kapele sv. Benedikta u Hrastovljanu koji se čuvaju u restauratorskom centru.

- Ovo predavanje je korak dalje u razvijanju odnosa između Restauratorskog zavoda Hrvatske i Općine Martijanec. Zahvaljujemo voditeljici ludbreškog Restauratorskog centra, gospođi Veniji Bobnjarić-Vučković na pružanju prilike da se upoznamo sa sakralnim blagom sa područja Općine Martijanec – rekao je načelnik Marijan Horvat.

Iz Restauratorskog centra su iskazali zainteresiranost za suradnju s Općinom Martijanec restauraciji zaštićenih pokretnih spomenika kulture Općine Martijanec.

Iz Centra su nam spomenuli potrebu obnove vrlo vrijednog oltarića iz 1700. godine, koji se nalazi u prostoriji iznad crkvene sakristije, a u jako lošem je stanju – rekao je načelnik Horvat te izrazio nadu da će se na oltariću što ranije izvesti potrebni restauratorsko–konzervatorski zahvati, kako bi se spriječilo njegovo daljnje propadanje.