Nakon više od mjesec dana Varaždinci mogu pogledati izložbu Riječanina Nemanje Cvijanovića Foto: Ilustracija/Gradski muzej Varaždin

Nakon više od mjesec dana Varaždinci mogu pogledati izložbu Riječanina Nemanje Cvijanovića

VV | 30.4.2020. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon što su izložbeni postavi, kao u svim ostalim hrvatskim muzejima, bili nekoliko tjedana zatvoreni za posjetitelje zbog epidemije koronavirusa, u Varaždinu je otvorena izložba riječkog autora Nemanje Cvijanovića.

Naime, i ove godine Gradski muzej Varaždin u suorganizaciji s Galerijom Zlati ajngel ostvarit će tri zajednička izložbena programa, kojima je poveznica predstavljanje suvremene likovne scene grada Rijeke, Europske prijestolnice kulture u 2020. Odabir autora i koncept izložbi potpisuje Marijan Špoljar, a prvi od trojice riječkih umjetnika u ovoj izložbenoj suradnji je Nemanja Cvijanović, koja će se moći pogledati sve do 10. svibnja.

Nemanja Cvijanović iz Rijeke diplomirao je slikarstvo 1998. na Accademia di Belle Arti (Akademija lijepih umjetnosti) u Veneciji. Poslijediplomski studij Projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti završio je 2010. pri Facolta di Arte e Design (Fakultet za dizajn i umjetnost) u Veneciji. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, HDLU-a Rijeke i HDLU-a. Profesionalno surađuje s talijanskom galerijom T293 iz Napulja. Iza njega je i predavačko iskustvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji. Koordinator je programa Kuhinja različitosti, jednog od sadržaja u sklopu manifestacije RIJEKA 2020. – Europska prijestolnica kulture. Organizatori cjelogodišnjih događanja predstavljaju ga riječima: „… međunarodni vizualni umjetnik i dugogodišnji samostalac, ali i predsjednik Samoupravne interesne zajednice i voditelj Galerije SIZ. U svojim se radovima bavi propitivanjem društveno-političkih tema, uspostavljajući veze s događajima iz nedavne prošlosti, fasciniran fenomenom kolektivne memorije. Progovara naglašavajući poziciju odgovornosti i osviještenosti prema anomalijama suvremenog društva, pri čemu promatrače uvodi u intrigantan odnos prema memoriji, promjenama vrijednosnih sistema, propagandi, konzumerizmu i masovnim medijima.“

Dodajmo i to da će se izložba moći razgledati u radno vrijeme organizatora:

Galerija Zlati ajngel: utorak – petak od 18 do 20 sati, subota i nedjelja od 10 do 12 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

GMV Palača Sermage: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Označeno u