Najavljena premijera glasovite predstave "Gospon Lovac" u varaždinskom HNK

VV | 28.4.2017. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon predstave "Gospon Lovac", u kojoj je Relja Bašić utjelovio parnjaka gosponu Fuliru iz "Tko pjeva zlo ne misli", predstava ponovo dolazi na daske HNK-a u Varaždinu, ovaj put u režiji Tomislava Pavkovića i postavi ansambla varaždinskog HNK, najavili su u četvrtak na press konferenciji u varaždinskom kazalištu.

Naime, u petak 5. svibnja na Velikoj sceni održat će se premijera predstave Georgesa Feydeaua "Gospon Lovac", u kojoj se lokalno pomoću kajkavštine spaja sa svjetskim, a za tu je adaptaciju zaslužan Božidar Violić. Redatelj je Tomislav Pavković, scenografkinja Marta Crnobrnja, kostimografkinja Irena Sušac, a za prijevod je zadužen Vladimir Gerić.

U predstavi nastupaju: Robert Plemić (Pusskarsky), Jan Kerekeš (Feller), Ivica Pucar (Kramarić), Karlo Mrkša (Puba), Darko Plovanić (Rukavina, policijski agent), Filip i Nikša Eldan (Agenti), Hana Hegedušić (Melita), Barbara Rocco (Barunica Borelli), Beti Lučić (Ljubica). Inspicijent jeVedran Dervenkar, šaptačica Natalija Gligora Gagić, asistentica redatelja Hana Hegedušić, te asistentica kostimografkinje Žarka Krpan.

OPIS:
"Gospon lovac", kongenijalna adaptacija prevoditelja Gerića i redatelja Violića komada "Idem u lov!" francuskog komediografa Georgesa Feydeaua (1862-1921.) rezultirala je antologijskom predstavom hrvatskog glumišta u izvedbi "Teatra u gostima". Tekst dominantno temeljen na motivima bračne nevjere, pokušajima da se ista upriliči i od tih pokušaja neodvojivog i kontinuiranog laganja, stvara fascinantno preciznu mrežu odnosa sazdanih na zabunama, višku/manjku informacija, mrežu minuciozno i geometrijski osmišljenu do najmanjih detalja, toliko karakterističnu za ovog pisca. Ta mreža odnosa rezultira briljantnim komičkim zapletom i dovodi ova dramska lica u situacije u kojima se zasigurno nitko ne bi volio naći, a za gledatelja one postaju izvor perpetuirane napetosti koja svoje otpuštanje, svoj odah želi pronaći u smijehu. Značajnu će ulogu pritom odigrati i jedne hlače.

Prštava verbalna komika, kojoj itekako doprinosi smještanje u Agram grad prvog desetljeća 20. stoljeća, nostalgično priziva duh dobrih starih vremena prispodobiv onome iz filma "Tko pjeva, zlo ne misli" u kojem je Relja Bašić, dugogodišnji voditelj "Teatra u gostima" ostvario jednu od svojih najboljih uloga, onu gospona Fulira, na zamahu kojeg je i nastao njegov parnjak iz ovog komada, doktor Feller. A je li fuliranje nekome uspjelo ili je sve ispalo jedan veliki feler, na publici je da zaključi.