Multidisciplinarni prikaz jedinstvenog paleontološkog nalaza: Vunasti nosorog u palači Herzer

Igor Čolaković | 25.8.2020. u 10:44h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 26. kolovoza, u palači Hercer bit će otvorena izložba Erik/a - vunasti nosorog, jedan od najvećih i najatraktivnijih projekata varaždinskog Gradskog muzeja, zahvaljujući kojem će javnosti biti predstavljen ovaj jedinstveni paleontološki nalaz.

- Priča o otkriću nalaza vunastog nosoroga – Erike, započela je krajem 1982. godine na području Malog Segečaka. Nalaz je prva primijetila i na njega upozorila Erika Ivančić, zbog čega on i nosi njezino ime. U ožujku 1983. fosilni ostaci vunastog nosoroga iskopani su u suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Istraživanja su pokazala da se radi o iznimnom paleontološkom nalazu koji, za sada, predstavlja najbolje očuvan te jedini takav in situ nalaz pronađen na području Hrvatske - istaknula je Lovorka Štimac - Dedić, autorica ove atraktivne izložbe u palači Herzer.

Vunasti nosorog (Coelodonta antiquitatis, Blumenbach, 1799.) izumrla je vrsta nosoroga koja je živjela u periodu srednjeg i kasnog pleistocena od 550.000 do 12.000 godina na području Europe i sjeverne Azije. S velikom i upečatljivom glavom te kutnjacima s visokom krunom, bio je impozantna životinja sa zakrivljenim nazalnim rogom dugim i do 90 centimetara. Tijelo mu je bilo prekriveno dugom, oštrom dlakom, dosezao je težinu do 2,9 tona i dužinu tijela do 360 centimetara.

Na izložbi će posjetiteljima biti ponuđen multidisciplinarni prikaz ovoga jedinstvenoga paleontološkoga nalaza, koji se sada predstavlja javnosti nakon dugotrajnih i zahtjevnih radova u svrhu trajne zaštite, koji su provedeni u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom u Zagrebu.

- Izložba prati nalaz vunastog nosoroga od njegova otkrića, koji je potkrijepljen audiovizualnim zapisima sudionika istraživanja,zatim kroz faze klasične i digitalne zaštite i obrade fosilnih ostataka, rekonstrukciju životinjskog i biljnog svijeta tijekom kasnog pleistocena u vidu 3D animacija s izlošcima materijalnih ostataka gornjopaleolitičkih lovaca te, na kraju, sa središnjim eksponatom kostura vunastog nosoroga popraćenog proširenom stvarnošću - rekla je autorica ove jedinstvene muzejske priče.

Vunasti nosorog je svakako nova, velika atrakcija u bogatom fundusu varaždinskog Gradskog muzeja, koja će biti predstavljena na posebno atraktivni način.

- Erik/a je dio iznimno bogate građe našeg muzeja, koja je do sada rijetko izlagana, i svakako je najvredniji zalog koji će dati dodatnu atraktivnost našem muzeju - naglasio je mr. sc. Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Projekt Erik/a - vunasti nosorog, ostvaren je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Varaždina.

- Ovaj nalaz pokazuje da Varaždin, uz brojne povijesne znamenitosti, ima i itekako vrijedne arheološke nalaze koji će, predstavljeni na suvremeni način, biti nova velika atrakcija Varaždina - poručio je varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok.

Izložba će u palači Herzer biti otvorena u 19 sati.