Ludbreška knjižnica siječanj posvetila Boži Hlastecu

vv | 5.2.2017. u 13:46h | Objavljeno u Društvo

Dobro je već poznato da aktivnosti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mladen Kerstner ne nedostaje. Uz dugogodišnje programe poput "Priče za laku noć" i jezičnih pričaonica, tu su i brojna predavanja, književne večeri i izložbe. Ipak prvi mjesec u godini posvetili su ludbreškom pjesniku, Boži Hlastecu. Brojni kritičari su o pjesmama ovog Ludbrežanina napisali da ih vraćaju u djetinjstvo , s čime se slažu i brojni posjetitelji ovogodišnjih programa. Božo Hlastec rođen je 19. siječnja 1923. godine u Ludbregu. Od 1952. godine živio je i radio u Samoboru. Pjesme je pisao još od školskih dana, a dosta ih je i uglazbljeno. Radovi su mu bili objavljivani u novinama i časopisima, a objavio je i četiri zbirke pjesama. Umro je u Samoboru 26. siječnja 1994. godine.

Ovogodišnji, 2. po redu Dani Bože Hlasteca započeli su programom pod nazivom "Kajem kroz kraj– Božo Hlastec Varaždinu, Varaždin Boži Hlastecu”. Program je održan u Palači Herzer u Varaždinu. Pjesme Bože Hlasteca tom su prigodom kazivali Snježana Hranić, Ksenija Mihin, Luka Petrač i Aleksandar Horvat. Sudjelovali su i pjesnici Zoran Perović i Đurđica Runtas iz Samobora te Tugomir Orak, Ružica Juras, Ružica Marusić-Vasilić, Zlata Bogović, Barica Pahić Grobenski i Slađana Benkus iz Varaždina. Niska temperatura i snijegom okovani kraj nisu spriječili brojne zainteresirane da se odazovu ovom lijepom uvodu u cjelokupni program.

- Grad čine ljudi, a Božo Hlastec Ludbreg je vječno nosio u svom srcu. Ponosni smo na njegova djela i upravo zbog toga krenuli smo u realizaciju programa. U svojim počecima program je bio jednodnevnog karaktera no uvidjeli smo da prostora ima još te smo drugu godinu zaredom održali višednevne programe - rekla je Edita Kutnjak-Zlatar, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice "Mladen Kerstner".

U sklopu programa u Gradskoj knjižnici otvorena je i izložba "Poezija umjetnosti", a riječ je o izložbi slika inspiriranih Hlastecovim pjesmama.

- Stihovi Bože Hlasteca nadahnuli su mnoge umjetnike, da na svoj način, bojom i kistom pretoče riječi u sliku. Tako se mogu pjesme Bože Hlasteca iščitati u djelima Branka Budimira, Ingeborg Crnogaj, Zrinke Mutić, Koraljke Rajn, Mladena Rajna, Dejane Ročkar i Elvire Štabi. Autori su se izrazili u različitim likovnim tehnikama kao što je akrilik i akvarel. Ova priča o pjesniku i likovnim umjetnicima ispričana je uz tonove boja i poteze kista, na način da je jedno nadopunjavalo drugo ili pak gledano očima promatrača slika i riječ stopilo se u jedno - zabilježila je Štefanija Baranašić u predgovoru kataloga izložbe.

Dr.sc. Jela Maresić u ludbreškoj je Knjižnici održala predavanje “Pjesništvo Ludbrežanina Bože Hlasteca u književnojezičnom vrmenskom kontekstu”. Predavačica je podsjetila na stvaralaštvo Bože Hlasteca koje i nije toliko jednostavno koliko nam se možda na prvi pogled čini.
Osim u Varaždinu, marljivi djelatnici Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner program povodom Dana Bože Hlasteca održali su i u Galovićevom domu u Peterancu. U programu je uz GKČ Mladen Kerstner sudjelovala OŠ Fran Galović Peteranec, OŠ Fran Koncelak Drnje, Ritam misli Varaždin, MH Ogranak u Koprivnici. U glazbenom dijelu nastupili su Bemian duet i Mirna Kosec, učenica Osnovne glazbene škole Ludbreg.

U sklopu ovogodišnjih Dana Bože Hlasteca održani su i dječji programi. Učenici četvrtih razreda Osnovne škole Ludbreg i ludbreški srednjoškolci imali su sat kajkavskog jezika na temu jedne odabrane Hlastecove pjesme. Školski sat na temu Hlastecove pjesme Ludbregu održan je i u Osnovnoj školi Sveti Đurđ. Ovogodišnji su pak program zaključili oni najmlađi, polaznici ludbreških dječjih vrtića Radost, Smjehuljica i Iskrica. U sklopu 45-minutnog programa "Mališani Ludbrega Boži Hlastecu" djeca su podsjetila na stvaralaštvo Bože Hlasteca.