Danas otvorenje izložbe kojem će etnografska baština Lepoglave biti predstavljena u Zagrebu

N.L./VV | 18.11.2016. u 18:23h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Etnografska baština Lepoglave bit će predstavljane u Zagrebu. Naime, Etnografski muzej, u suradnji s Gradom Lepoglavom, priređuje izložbu "Ljepa Glava: Muzej – Baština – Lokalna zajednica“ koja će 19. studenog biti otvorena u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Riječ je o izložbi kojom se želi tematizirati gotovo stogodišnja povezanost zagrebačkog Etnografskog muzeja i lokalne zajednice, a na kojoj će uz lepoglavsko čipkarstvo biti predstavljeni i drugi kulturni fenomeni Lepoglave poput tradicijskoj pletarstva, lončarstva, drvodjelstva i tekstilnog rukotvorstva.

Izložba istražuje i utjecaj lepoglavske Kaznionice na razvoj rukotvorstava, obrtništva i industrije. Autori izložbe, Matija Dronjić i Mareta Kurtin veliku pozornost posvećuju običajnim praksama vezanim uz za zajednicu važne datume tradicijskog kalendara, kao i lokalnim predajama, anegdotama i legendama.

Izložbu su već ranije priliku imali vidjeti posjetitelji 20. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi. Zagrebačkoj publici izložba će biti predstavljena u znatno proširenom izdanju, a fokus će biti na senzibilizaciji sveukupne javnosti za pitanja zaštite i očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Poseban naglasak bit će na djelatnosti pojedinaca, zadruga i školskih udruga koje se aktivno bave promocijom lepoglavske baštine.

Posjetitelje izložbe koja će biti otvorena do 15. siječnja 2017., očekuje bogat popratni program – demonstracije i radionice izrade čipke, logožara , predmeta od komušine i licitarskih proizvoda, kao i niz pripovjedaonica za male te nekoliko predavanja.