Savez Alpe Jadran Foto: Varaždinska županija

Kultura u uvjetima pandemije: Članice Saveza Alpe Jadran razmijenile iskustva

VV | 22.4.2021. u 12:43h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Uključenost publike je glavni preduvjet opstanka kulture u vremenima pandemije koronavirusa, istaknuto je na online panelu Saveza Alpe – Adria u srijedu, 21. travnja.

Panel posvećen umjetnosti i kulturi te njihovom funkcioniranju održan je u sklopu projekta „CERLI: Kriza i njezini učinci – razmislimo, naučimo i poboljšajmo!“, a okupio je čak 46 sudionika iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

- Kultura i umjetnost su, uz turizam, najviše pogođeni trenutnom krizom, što je pokazala studija Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj OECD-a. No, upravo kreativnost, kao njihova glavna karakteristika, omogućila im je opstanak, što je jako važno obzirom da kultura i umjetnost obogaćuju naš život. Razmjenom iskustava zasigurno ćemo olakšati funkcioniranje i poslovanje kulturnih i kreativnih sektora - istaknuo je Robert Vugrin, zamjenik župana Varaždinske županije koja je predsjedavajuća članica Saveza Alpe - Adria.

Broj dolazaka u muzeje i ostale kulturne ustanove je neminovno pao, ali su nove tehnologije omogućile preživljavanje kulture. Uspješnost snalaženja u tim novim okolnostima razlikuje se od primjera do primjera, ali zamjetno je da do novih zapošljavanje nije došlo, napomenuto je na panelu. Većina ustanova, ustanovili su panelisti, prerasporedila je poslove među zaposlenima tako da se prilagode digitalizaciji. Utvrdili su i da su programi prekogranične i međunarodne suradnje ugroženi s obzirom na nemogućnost fizičkog putovanja, a i izdavaštvo je zamjetno otežano budući da se knjižare i knjižnice zatvaraju „preko noći“ u sklopu epidemioloških mjera diljem Europe.

U okviru panela održane su prezentacije Janje Kovač, kustosice Muzeja Međimurja Čakovec, i Darka Komša, ravnatelja Arheološkog muzeja Istre, koji su poslužili kao primjeri dobre prakse funkcioniranja muzeja u online svijetu. Program se nastavio diskusijom u kojoj su sudjelovali Irena Kregar-Šegota, direktorica TD RIJEKA 2020, Zahra Mani, glazbenica i skladateljica iz Austrije, Aleš Šteger, slovenski pisac i voditelj europske platforme Versopolis, Vida Rucli, osnivačica časopisa Robida i arhitektica iz Italije i Kinga Toth, svestrana umjetnica iz Mađarske.

Panel je bio namijenjen ravnateljima i zaposlenicima ustanova u kulturi, članovima udruga u kulturi, samostalnim umjetnicima i svim zainteresiranim pojedincima. Organizator panela je bila austrijska savezna pokrajina Štajerska, koja je ujedno Tematska koordinacijska točka za umjetnost i kulturu u Savezu.

Označeno u