Kultura dalmatinskih gradova i općina oživjet će uz EU sredstva Foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Kultura dalmatinskih gradova i općina oživjet će uz EU sredstva

N.L./VV | 16.11.2016. u 19:04h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U utorak 15. studenoga ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, s predsjednikom je Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, posjetila gradove Šibenik i Split povodom potpisivanja čak deset ugovora za projekte koji su dobili bespovratna sredstva u okviru EU natječaja za obnovu kulturne baštine.

Prva dva ugovora potpisana su u zgradi Šibensko-kninske županije u Šibeniku, a osim ministrice Žalac i predsjednika Vlade prisutni su bili i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te ministar turizma Gari Cappelli. Svi zajedno zaputili su se prema Splitu gdje je potpisano još osam ugovora, a potpisivanju su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Deset projekata potpisivanjem ugovora dobilo je gotovo 40 milijuna kuna putem EU natječaja „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Natječaj je podijeljen u dvije grupe aktivnosti, a pomoću ovih sredstava financira se prva grupa aktivnosti koja se odnosi na pripremu dokumentacije za provedbu projekata.

„Kroz EU fondove nam je omogućeno da obnovimo i revitaliziramo uistinu vrijednu kulturnu baštinu u Republici Hrvatskoj koja nudi veliki potencijal za razvoj županija, gradova i općina. Zato sam uvjerena da će ovi projekti osigurati dodatnu kulturnu, turističku i gospodarsku vrijednost Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.
Kulturna baština u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija definirana je kao područje od posebnog značaja za društveno-gospodarski razvoj Republike Hrvatske. Ukupno 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjeno je pružanju potpora projektima koji obnavljaju kulturnu baštinu, a podrazumijevaju ulaganje u kulturna dobra te razvoj dodatnih, primarno turističkih sadržaja ili usluga, kako bi se doprinijelo održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Zbog svoje jedinstvenosti i privlačnosti kulturna baština predstavlja velik potencijal za razvoj određenog područja, a kroz ovaj natječaj osigurat će se i gospodarska korist stvaranjem inovativnih usluga i proizvoda te otvaranjem novih radnih mjesta.

Projekti za koje su potpisani ugovori 15. listopada 2016.:

 

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Integrirani program Salona Arheološki muzej Split 5.245.750,00

Perpetuum baštine Grad Kaštela 5.491.700,00

HVAR – tvrđava kulture Grad Hvar 4.539.375,00

Meštrovićev znak u Hrvatskoj Muzeji Ivana Meštrovića 4.152.608,00

SELCA - Kulturno srce Brača Općina Selca 2.734.225,00

Sakralno – turistička ruta Tučepi Općina Tučepi 1.589.500,00

SUTIVAN - Prijateljima vrata otvorena Općina Sutivan, Brač 3.059.100,00

Split - mjesto dodira sporta i kulture Grad Split 6.392.000,00

 

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA:

Integrirani program valorizacije kulturne baštine u Danilu Muzej Grada Šibenika 1.847.814,00

Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša Grad Drniš 3.658.650,00

Označeno u