Koncert japanske pijanistice Yoko Nishii 29. rujna u dvorcu Batthyany u Ludbregu

| 28.9.2016. u 20:32h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg u četvrtak 29. rujna održat će se koncert japanske pijanistice Yoko Nishii. Koncert u svečanoj dvorani dvorca Batthyany u Ludbregu počinje u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Yoko Nishii rođena je u gradu Ise u Japanu i već od četvrte godine života pohađa privatne satove glasovira kod Mitsuko Tomio. Od 1986. učenje nastavlja u klasi Naofumija Kaneshigea, od 1991. u klasi Kyoko Ogawe, a od 1996. u klasi Hitoshija Kobayashija. Paralelno studira i završava studij francuskog jezika i književnosti na privatnom Sveučilištu Keio u Tokiju (1998.).

Iste godine odlazi u Hrvatsku gdje, zahvaljujući stipendiji u trajanju od dvije godine, pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu. U samo dvije godine završava četverogodišnji studij (2000.), potom postiže stupanj magistra glazbene umjetnosti (srpanj 2001.), te nastavlja usavršavanje na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao stipendistica japanske Vlade (2005. – 2007.) – sve u klasi Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je bila i asistentica na Visokoj školi “Ino Mirković” (2001. – 2003.). U međuvremenu surađuje kao korepetitor na majstorskim tečajevima flaute Pierre-Yvesa Artauda iz Pariza. Sada predaje na Umjetničkoj akademiji u Aichiju u Japanu.

Pobjednica je i finalistica brojnih međunarodnih natjecanja kao što su: Međunarodno natjecanje mladih talenata u interpretaciji “Comune di Pianello Val Tidone” u Italiji (2000., 1. nagrada), Concorso Internazionale di Musica u Manerbiju, Brescia, Italija (2000., 1. nagrada), 2. Međunarodno natjecanje “Ignacio Cervantes” u Havani, Kuba (2003., finalistica), 5. Međunarodno glazbeno natjecanje “Johannes Brahms” u Alessandriji, Italija (2003., 2. nagrada), 5. Međunarodno pijanističko natjecanje “Anton Rubinstein” u Alessandriji, Italija (2003., 3. nagrada i Posebna nagrada “Anton Rubinstein”), 1. Međunarodno glazbeno natjecanje “Citta di Padova” u Padovi, Italija, (2003., 1. nagrada), 13. Međunarodno pijanističko natjecanje “Sergej Rahmanjinov” u Morconeu, Italija (2003., 3. nagrada) i druge.

U Hrvatskoj je održala brojne zapažene solističke recitale, a nastupala je i u Italiji, Sloveniji te u Japanu. Surađivala je sa Zagrebačkom filharmonijom i Kubanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.

Ustrajno radi na istraživanju i promociji skladatelja i glazbe iz Hrvatske te s područja bivše Jugoslavije. Godine 2012. održala je niz recitala i izvela cijelokupan glasovirski opus Dore Pejačević u okviru projekta “The Cultural Transmission from Ise to the World” u japanskom gradu Ise. U Veljaci 2015. objavila je prvi CD u svijetu s cjelovitim glasovirskim opusom Dore Pejačević u povodu 130. godišnjice njezina rođenja u izdanju japanskih diskografskih kuca “Herb Classics”.