Izložba umjetničkog dua Anima - Denisa Haračića i Mirze Rahmanovića

VV | 12.4.2017. u 18:46h | Objavljeno u Društvo

Najavljujemo izložbu umjetničkog dua ANIMA, koji čine Denis Haračić i Mirza Rahmanović, diplomirani grafičari iz Bosne i Hercegovine. Otvorenje izložbe biti će u četvrtak, 13. travnja, u galeriji Galerijskog centra Varaždin (GCV) u 19 sati.

Izložba je dio izlagačkog ciklusa GCV-a pod nazivom „Idemo regionalno“ i biti će otvorena do 26. travnja.

Denis Haračić rođen 21. 8. 1991. godine u Travniku. Srednju i osnovnu školu završio u Bugojnu. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku grafika, u klasi Amele Hadžimejlić. Od 2014. godine član ULUSD-a, a od 2016. godine član je ULUBIH-a.

Mirza Rahmanović rođen je 12. oktobra 1991. godine u Travniku. U Donjem Vakufu završava osnovnu školu, te Srednju školu primjenjenih umjetnosti u Sarajevu. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku grafika, u klasi Amele Hadžimejlić. Od 2016. član je ULUBIH-a

Anima:

Kreativno udruženje dvojice autora pod nazivom Anima, Denisa Haračića i Mirze Rahmanovića, podrazumijeva, prije svega, istraživačko-spoznajni put koji nastaje u okrilju osobnih subjektiviteta u mediju grafike. Bez određenih i zacrtanih proglasa i ciljeva Anime koji bi definisali i načelno i formalno rad mladih grafičara, bez smišljenog, namjenskog i sebi dovoljnog, autori zapravo sebi daju potrebnu dozu slobode i digniteta u samoidentifikaciji s grafičkim listovima koji nose tragove njihovih vrlo ličnih priča. One se dotiču onog najintimnijeg, proživljenog, naslućenog i iskrenog, ali i onoga što se podrazumijeva kao univerzalno. Na taj način se može i dvostruko komunicirati s izloženim grafičkim listovima – kao intimnoj fiksaciji koja se nerijetko odnosi i na univerzalna pitanja.

( iz predgovora doc. dr. Eme Mazrak)