Izložba “Na tragu Zavičajne zbirke” u Ludbregu u petak

VV | 18.5.2017. u 13:51h | Objavljeno u Društvo

U petak 19. svibnja u 18 sati u povodu Dana muzeja u dvorcu Batthyany u Ludbregu bit će otvorena izložba “Na tragu Zavičajne zbirke”.
Idejni začetnik i najzaslužniji za formiranje zavičajne zbirke jest Stjepan Belović koji je s učenicima okupljenim u povijesnoj grupi počeo sa sustavnim prikupljanjem predmeta.

Početak prikupljanja datira u 1964./65., a organizirano sakupljanje trajalo je do 1983. godine. Zbirka predmeta tradicijske kulture i baštine ludbreškog kraja s vremenom je mijenjala mjesta na kojima je pohranjena. Do 1974. godine ona je bila smještena u prostorima osnovne škole, da bi nakon toga bila preseljena u dvorac Batthyany. Naposljetku, nakon 3 provalne krađe i otuđenja te devastiranja predmeta, zavičajna je zbirka 1991. godine premještena u prostor današnjeg CZKI “Dragutin Novak” Ludbreg.

Prva izložba zavičajne zbirke nakon preseljenja u CZKI organizirana je 1992. godine, a stalni postav je formiran 17.12.1997. Stalni je postav odabrala prof. Ljerka Albus, viši kustos, a izložena su 54 predmeta od kojih neki nisu dostupni javnosti radi konzervatorskih radova i zaštite. Stalni postav je rasformiran 2005. godine.

Do nastavka daljnjeg sustavnog prikupljanja građe dolazi od 1998. Najveći dio predmeta iz zbirke prikupljen je donacijama građana, pa je u cilju njegovanja atmosfere očuvanja tradicijske kulture ludbreškog kraja pokrenuto i dodjeljivanje zahvalnica za doprinos u očuvanju kulturne baštine onim građanima koji su značajno donirali zbirku.

Zavičajna zbirka je u 2005. godini konačno preseljena u adekvatan depo gdje će se i dalje stručno obrađivati i čuvati. Stalni postav Zavičajne zbirke također je smješten u novouređeni prostor gdje će čekati osnivanje muzeja u kojem bi bio izložen.

Danas zbirka broji više od 700 predmeta i stalno se nadopunjava.

Godine 2016. napravljen je projekt Stalnog postava zavičajne zbirke u dvorcu Batthyany prema kojem bi se stalni postav trebao realizirati do 2018. godine.

Zbirka je registrirana pri Zavodu za zaštitu spomenika kulture RH. Autor fotografija za izložbu je Miroslav Vađunec.