Gradski muzej Varaždin s četiri uratka sudjeluje na festivalu MUVI Foto: GMV / screenshot

Gradski muzej Varaždin s četiri uratka sudjeluje na festivalu MUVI

Varaždinske vijesti | 16.12.2020. u 16:33h | Objavljeno u Društvo

Na ovogodišnjem MUVI-ju, osmom po redu Festivalu muzejskog filma i multimedije, koji se u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra održava 17. i 18. prosinca, s četiri uratka sudjeluje i Gradski muzej Varaždin.

U tematskoj cjelini promotivnih filmova bit će prikazan film s naglascima na izložbene postave GMV-a, u cjelini "Izložbe, istraživanja" film o (još uvijek aktualnoj) izložbi u GMV-u Zlatka Kopljara "Tenebroso" te u cjelini "EU projekti, muzeji i film" video uratci "Od alkemije do ljekarništva" i "Koncert u Starom gradu".

U sklopu festivala MUVI ukupno će biti prikazana 34 filma nastala u (ko)produkcijama hrvatskih muzeja, raspodijeljena u sedam tematskih cjelina: 1. promotivni filmovi muzeja, 2. umjetnici, muzeji i film, 3. izložbe, istraživanja, 4. arehološki film, 5. otoci, muzeji i film, 6. EU projekti, muzeji i filmi 7. mogućnosti... Sastavni dio manifestacije je MUVI LAB, s predstavljanjem 11 inovativnih multimedijskih projekata (virtualne izložbe, 3D animacije, hologrami, interaktivni kiosci i aplikacije), koji je na rasporedu 18. prosinca.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije cjelokupni program održava se ove godine online, na Zoom platformi, gdje će se u sklopu programa o predstavljenim temama voditi i razgovori. Muzejski dokumentacijski centar pokrenuo je manifestaciju MUVI 2006. godine, sukladno sa suvremenim tehnologijama koje se sve više koriste i u muzeologiji, s ciljem okupljanja muzealca, voditelja zbirki filmske građe, novih medija i fototeka, kao i ostalih profesionalca koji se bave zaštitom audiovizualne građe, ali i publike kao korisnika muzejskih sadržaja, za razmjenu mišljenja, ideja i mogućih budućih zajedničkih projekata.

Do sada je održano sedam MUVI-ja (2006., 2009., 2010., 2012., 2014., 2016. i 2018.), a od 2014. godine integralni dio manifestacije je MUVI LAB nakojem se predstavljaju multimedijski projekti. Gradski muzej Varaždin posljednjih nekoliko godina svoje aktivnosti promovira i kroz nove medije, pa se dio programa, kao što su predavanja, otvorenja izložbi i ostali sadržaji vezani uz djelatnost Muzeja i fundus, predstavljaju i na YouTube kanalu (često i uživo, s mjesta događanja), što je osobito važno da bi se u ovim vremenima nedostupnosti muzejskih prostora „na licu mjesta“ zbog sveprisutne pošasti koronavirusa (i) na taj način održao doticaj s publikom.