FOTO: U Etnografskom muzeju u Zagrebu predstavljena baština Lepoglave Foto: Grad Lepoglava

FOTO: U Etnografskom muzeju u Zagrebu predstavljena baština Lepoglave

I.D./Varaždinske vijesti | 22.11.2016. u 18:42h | Objavljeno u Društvo

U subotu, 19. studenog u prostorima Etnografskog muzeja u Zagrebu otvorena je izložba "Ljepa glava".

Riječ je o izložbi koja tematizira gotovo stoljetnu povezanost najvećeg hrvatskog etnografskog muzeja i Lepoglave, sredine poznate po svojoj izrazito bogatoj i vrijednoj kulturnoj baštini. Izložba je ujedno plod dugogodišnje uspješnje suradnje Etnografskog muzeja i Međunarodnog festivala čipke, manifestacije koju organizira Grad Lepoglava, a postavljena je s namjerom predstavljanja ukupnosti etnografske baštine lepoglavskog kraja kroz predmete i izvorne terenske zapise od početka 20. stoljeća.

- Ovom izložbom želimo prikazati Lepoglavu kao pozitivan primjer iz prakse, te senzibilizirati širu javnost za pitanja zaštite i očuvanja nematerijalne kulturne baštine - istaknula je prigodom otvorenja izložbe Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja, zahvalivši pritom Gradu Lepoglavi na iznimno dobroj suradnji.

Autori izložbe su Matija Dronjić i Mareta Kurtin koji su tijekom otvorenja naglasili da su se u postavljanju izložbe vodili željom da prikažu povijesni presjek rukotvorstva i tradicije šireg područja lepoglavskog kraja na temelju arhivskih zbirki samog Etnografskog muzeja, ali i vlastitih istraživanja i zapisa koji su nastali u posljednjih nekoliko godina.

Najznačajnije mjesto na izložbi pripalo je lepoglavskoj čipki, 2009. godine uvrštenoj na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Na izložbi se prikazuje njen razvoj od prvobitne prostoručne čipke, preko muštri, nacrta i izložaka Zlate Šufflay pa do današnjih dana, kad se lepoglavsko čipkarstvo zasniva na ostavštini Danice Broessler. Osim čipkarstva, prikazana je i bogata tradicija izrade predmeta od slame, lika, komušine, drveta, keramike, koji su našli  svoju primjenu u svakodnevnom životu.

Izložbu je već ranije u Lepoglavi mogla razgledati lepoglavska publika i posjetitelji 20. međunarodnog festivala čipke na kojem je premijerno bila postavljena. Nakon toga preseljena je u Zagreb te u proširenom izdanju otvorena ovom prigodom. Otvorio ju je gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić, istaknuvši kako je ova izložba još jedan dokaz da i, uvjetno rečeno, male sredine kao što je Lepoglava imaju izuzetno bogatu baštinu koju treba sačuvati za buduće naraštaje, i koja zavrjeđuje da bude predstavljena na jednoj ovakvoj izložbi nacionalne razine. Zahvalio je pritom cijelom timu Etnografskog muzeja na iznimno dobroj suradnji, najavivši i nove zajedničke projekte koji su u pripremi.

Posjetitelji izložbe, među kojima i bivši ministar kulture Božo Biškupić, koji su odmah nakon otvorenja razgledali izložbu, iskazali su zadovoljstvo viđenim. S bogatom baštinom Lepoglave Zagrepčani i njihovi gosti moći će se upoznati do 15. siječnja 2017. do kada je izložba otvorena. Uz razgled eksponata, posjetitelji izložbe imat će mogućnost uključiti se u radionice izrade lepoglavske čipke, predmeta od komušine i rogoza te licitarskih proizvoda te se tako na zoran i praktičan način upoznati s vrijednom baštinom lepoglavskog kraja.