FOTO Svečano ozračje na otvorenju Baroknih večeri nije poremetio ni incident ispred katedrale

vv / vbv | 21.9.2019. u 07:27h | Objavljeno u Društvo

Svečanim koncertom otvorenja u petak su počele 49. Varaždinske barokne večeri sa Švedskom kao zemljom partnerom i pod .pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u čije je ime najveći naš festival posvećen ranoj, osobito baroknoj glazbi otvorio predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

Uz njega, okupljene u varaždinskoj katedrali – gdje je zbor i orkestar Goteborg Baroque izveo djela Georga Fridricha Handela i Antonija Vivaldija - pozdravili su i o značaju i kvaliteti festivala govorili varaždinski župan Radimir Čačić te varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je posebno pohvalio što se festivalski program upotpunjuje popratnim sadržajima i nastupima na otvorenom u varaždinskoj povijesnoj jezgri, koja su objedinjena pod nazivom Total baroque, što je započeto lani kada je zemlja partner bio Japan.

Nakon svečanog koncerta otvorenja u katedrali,  na Starom gradu upriličen je i vanjski dio otvorenja uz crossover program švedskih glazbenika okupljenih u ansambl Romeo & Julia Koren, koji su uz vatromet izveli klasične i skladbe sastava Abba, a svakako vrijedi izdvojiti nastup Antuna Stašića, koji je lani oduševio na otvorenju Baroknih večeri, koji će u subotu, u sklopu Total baroque programa, od 21 sat  u varaždinskom parku izvesti remikse baroka u hitovima elektronske glazbe i nastup s dva DJ-a.

Sinoćnje svečano ozračje nije poremetio ni incident ispred katedrale gdje je, nakon koncerta, nepoznati „prosuo“ puna usta vode ispred posjetitelja na čelu s varaždinskim gradonačelnikom.