FOTO: Noć knjige u Varaždinu uz nove promocije i rock izložbu Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Noć knjige u Varaždinu uz nove promocije i rock izložbu

| 24.4.2017. u 11:40h | Objavljeno u Društvo

Noć knjige ove godine traje najduže do sad, a u tu se manifestaciju ponovo uključio i Varaždin, odnosno Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović. Manifestacija se održavala u svim ograncima knjižnice – Odjel za odrasle, Odjel za mlade, Odjel za djecu i Ogranak Banfica – u petak, a završila u ponedjeljak.

Bio je to dobar povod da upitamo Marija Šoštarića, ravnatelja knjižnice, kakva je bila posjećenost ovog događaja prethodnih godina i ima li kakvog učinka na rast čitalačke publike.

– Kako se manifestacija širi iz godine u godinu tako se i interes i broj posjetitelja svake godine povećava, pa možemo reći da program polako poprima relevantnu dimenziju – rekao je i dodao da su organizirali kvalitetan program u svim ograncima knjižnice.

Knjiga u središtu

Sat priča "Zgode i nezgode iz životinjskog svijeta" održala je varaždinska spisateljica Mira Šincek, na književnoj večeri "Noć čitanja i moć pitanja" sudjelovali su članovi LIT-a, literarno-scenske grupe Prve gimnazije Varaždin, predstavljena je knjiga "Kak je zgorel presvetli Trombetassicz" autora Marka Gregura. Knjigu su uz autora predstavili dr. sc. Mario Kolar i Kruno Lokotar, urednik knjige. 

Predstavljena je i zbirka pjesama "Svaštarica srca moga" autorice Gordane Igrec u nakladi Modernist nakladništva, a na banfičkom ogranku predstavljen je Bob Dylan, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2016. godinu, uz izložbu knjiga, CD-a, omotnica vinilnih izdanja te glazbenu slušaonicu.

– Noć knjige manifestacija je koja u središte svog interesa stavlja knjigu, autore, čitanje i čitatelja. Noć knjige obilježena je ove godine u 234 grada i mjesta širom zemlje. Više od 500 sudionika, knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige, pripremilo je 1.020 različitih programa.

Između ostalog, organizatori Noći knjige ni ove godine nisu zaboravili one kojima je potrebna pomoć, pa je tako i naša knjižnica donirala 200 knjiga iz svoje zbirke duplikata Udruzi mladih Općine Klenovnik – otkrio je ravnatelj.

Dolazi Kristian Novak

Naime, Udruga mladih općine Klenovnik zahvaljujući knjižnici organizirala je dobrotvorni Sajam knjiga, na kojem su prikupljali sredstva za pomoć socijalno ugroženim obiteljima općine. Pitali smo ravnatelja kakva nas još predstavljanja očekuju tijekom idućih mjeseci.

Istaknuo je predstavljanje knjige ''Boško Kanoti – portret sportaša'', zbirke poezije ''Zapisano u zvijezdama'' autorica Marine Radosavljević (Bakšaj), Maje Bakšaj i Slavice Bakšaj, novu knjigu Ivane Plechinger ''Ono što ostaje, uvijek ljubav je'', a u Mjesecu hrvatske knjige Kristijan Novak će predstaviti svoj višestruko nagrađivani roman „Ciganin, ali najljepši“.

Najavljujemo da ćemo u jednom od sljedećih brojeva napraviti i razgovor s ravnateljem Šoštarićem, u kojem će nam detaljnije reći nešto o planiranom preseljenju knjižnice.

Galerija slika