FOTO: Na najvećoj izložbi filatelije prve hrvatske marke iz 1918.

| 18.10.2018. u 16:50h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Marke i filatelija su najljepše ogledalo kulture neke nacije koje prenose njihove poruke u najudaljenije kutke svijeta - rekao je u pozdravnom govoru predsjednik Hrvatskog saveza filatelista Nenad Rogina, otvorivši danas u HNK najveću filatelističku izložbu kojoj je do nedjelje Varaždin domaćin nakon Splita, Zagreba i Opatije.

Prema njegovim riječima, marka nije samo pokazatelj plaćene poštanske usluge već predstavlja simbol države i odraz je njezinog kulturnog dometa, umjetničkog i dizajnerskog izričaja.

- Za nas filateliste poštanske marke su intrigantan oblik sakupljanja kako zbog sadržaja koji nose tako i zbog toga što su umjetničko djelo u minijaturi. Poštanske marke su nam nakon gotovo 180 godina postale svjedoci i dokumenti mnogih blistavih, ali i mračnih događaja prošlih vremena. Današnje marke u budućnosti bit će sačuvane u filatelističkim zbirkama i muzejima kako bi svjedočile što se danas dogodilo. Upravo zato, marke su izvor informacija i znanja o svakoj zemlji. Kroz njih na jednostavan način otkrivamo kulturnu baštinu i prirodne ljepote, njenu povijest, dostignuća u znanosti i uspjehe na sportskom polju. Posebno treba istaknuti da su marke dio identiteta zemlje, obilježje njenog državnog suvereniteta, a kako na pismima putuju cijelim svijetom najbolji su veleposlanici i jedan od najznačajnijih promidžbenih medija - rekao je Rogina, ukazujući da bez obzira na napredak u komunikaciji posljednjih desetljeća uloga marke i dalje živi.

Na ovoj izuzetno značajnoj izložbi pod nazivom "Alpe - Jadran Fila 2018." posjetitelji mogu vidjeti izloške u svim filatelističkim kategorijama te filatelističku literaturu.

Na izložbi sudjeluje osam sudionika, odnosno sedam država članica Saveza Alpe Jadran: Švicarska, Italija, Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska i Mađarska, a gosti su Česi koji, također, ove godine slave stotu obljetnicu izdanja prvih svojih maraka.

Što se izložaka tiče, posjetitelji mogu vidjeti 76 natjecateljskih izložaka dok su ostali nenatjecateljski, odnosno službeni izlošci.

- Nenatjecateljski izlošci su oni koji prikazuju određenu poštansku povijest i ne samo kroz filateliju nego i kroz ostale povijesne dokumente, jedan od takvih je izložak gospodina Pintarića koji prikazuje prvu filatelističku izložbu u Varaždinu održanu 1937. godine, a službene izloške donijele su Hrvatska pošta i Hrvatska pošta Mostar - rekao je Rogina.

Otvorenju filatelističke izložbe prisustvovao je i župan Radimir Čačić koji je istaknuo da se radi o velikoj manifestaciji te se zahvaljuje Hrvatskom filatelističkom savezu što je za svoju 40 obljetnicu izabrao Varaždin.

Na izložbi koja traje do nedjelje se može vidjeti specijalizirana zbirka prvih hrvatskih maraka izdanih 1918. godine, a čija se stota obljetnica slavi izložbom te je osim izložbe pripremljen raznovrsni program, a Hrvatska je pošta prvi puta za jednu filatelističku izložbu izdala i prigodnu dopisnicu koja će biti dostupna na pošti 42000 Varaždin. 

Međunarodnu filatelističku izložbu zajednički organiziraju Hrvatski savez filatelista, Hrvatska pošta d.d., Varaždinska županija i Grad Varaždin kao opću međunarodnu filatelističku izložbu 1. ranga, a službeno ju je podržala FEPA – Europski filatelistički savez i F.I.P. – svjetski filatelistički savez. Izložba "Alpe-Jadran Fila 2018" održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora.

Označeno u