Feministička tribina: Ako ženu zovemo skladateljem, možemo i muškarca skladateljicom

D.P. | 25.1.2018. u 17:28h | Objavljeno u Društvo

U srijedu 24. siječnja u Glazbenoj školi Varaždin održana je zanimljiva tribina o feminizmu i glazbi. Gošća razgovora bila je slovenska umjetnica Nina Dragičević, koja je u protekle dvije godine izdala čak dvije knjige koje bi mogli smjestiti u novu granu muzikologije - feminističku muzikologiju.

Prva knjiga naslova Slavne nepoznate je iscrpan tekst koji otkriva uvjete rada i stvaranja glazbenica danas i nekad. Neke od tema kojih se Nina dotiče su: tko su bile glazbenice, gdje su stvarale, što su pisale i kako je njihov rod utjecao na percepciju njihovih djela. Druga knjiga, koja je izašla prije manje od mjesec dana, pokušava odgovorit na pitanje kako je glazba ključni element lezbijske kulture.

Nina Dragičević ističe kako feministička muzikologija pokušava dati drugačiju perspektivu na glazbu, odnosno dati joj društveno-politički komentar i kritiku te je smjestiti u socijalni kontekst.

DSC 7520

- Nas ne zanima ženska glazba ili zvuk žene, ne zanima nas ni lezbijska sonata. Ono što nas zanima je zašto su žene prestale skladati glazbu kada bi stupile u brak, dok muškarci to nisu činili. Zanima nas zašto je skladateljica neupitnog talenta Ethel Mary Smyth živjela na rubu siromaštva i od donacija prijatelja, a skladala je velika djela - kazala je Nina Dragičević istaknuvši kako je taj kontekst važan za razumijevanje glazbe žena.

Upitana zbog čega se u svojoj posljednjoj knjizi obraća isključivo "čitateljici", a ne "čitatelju".

- Da sam se obraćala "Čitatelju", nitko me ništa ne bi pitao, ali ovako je neobično. Moram ovom prilikom reći kako u Sloveniji imamo emisiju "Skladatelj tjedna" i u njoj su se našle, doduše vrlo rijetko i skladateljice. Pa ako Barbara Strozzi može biti skladatelj, onda ne vidim razloga zašto jedan Musorgski ne bi bio skladateljica - primijetila je Nina Dragičević.

Zaključila je kako je to primjer da diskriminacija postoji i danas.

- Mnoge se žene žele odvojiti ili alijenirati od svog roda te se nazivaju "skladateljima", ali dugoročno im to ne može pomoći i kontraproduktivno je - poručila je Dragičević te podsjetila na izjavu femisitice Audre Lorde "Your silence will not protect you".