"Djevojačka večer", duhovita i zabavna predstava u HNK-u idući petak

VV | 19.5.2017. u 18:35h | Objavljeno u Društvo

U petak 26. svibnja u 20 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu gostuje Istarsko narodno kazalište Pula s predstavom "Djevojačka večerDavea Simpsona i prema zamisli Paula Farraha. Naslov izvornika je Girls' night out (Cure imaju izlazak). Tekst je prevela Jadranka Bargh.

REDATELJICA, SCENOGRAFKINJA, KOSTIMOGRAFKINJA I IZBOR GLAZBE: Violeta TOMIĆ

KOREOGRAF: Miha LAMPIČ

OBLIKOVATELJ SVJETLA: Dario DRUŽETA

IZVRŠNI SCENOGRAF: Goran ŠAPONJA

IZVRŠNA KOSTIMOGRAFKINJA: Desanka JANKOVIĆ

Likovi:

MUŠKARCI :

TONI - Valter Roša

ROBI - Marko Braić

DARIO - Rade Radolović

FILIP - Luka Mihovilović

ŽENE:

TETA IVA - Violeta Tomić/Nataša KLIČKOVIĆ

NIKOLINA - Mia Krajcar

SARA - Lana Gojak

JANA - Helena Minić Matanić

Lara Živolić

KAZALIŠNA ZABAVA

Sve donedavna žena je bila jedini objekt požude u javnim kućama i striptiz barovima! Suvremenost i emancipacija, a naročito kriza i nezaposlenost, donose situaciju, kad su i mnogi muškarci prisiljeni prodavati vlastito tijelo na različite načine.

Djevojačka večer je pradavni ritual koji simbolično predstavlja prijelaz iz djevojačkog u zrelo, odgovornije razdoblje žene i majke. To samo naizgled neproblematično pretvaranje, u stvarnosti je prožeto svojevrsnom dozom zavjere. Na Djevojačkoj večeri sve se žene, majke, bake, sestre, prijateljice… ponovno pretvore u lude, mlade djevojke koje čeznu za svačim i žele si priuštiti mnogo više od uobičajenog, ali uglavnom ne prelaze granice dozvoljenoga, društvu podobnog ponašanja. Uostalom, koga si mogu uopće priuštiti osim sebe samih i svojih muškaraca, onih, koji istovremeno luduju na sličnom obredu, na momačkoj večeri!

Međutim, kad se u ushićenje preobrazbe uključi alkohol, kad se zabava rasplamsa i zaključuje u noćnom klubu s muškim striptizom, onda se granice opasno pomiču! Ali, ako su svi sudionici međusobno povezani u veliku obitelj i ako se sve događa u okviru komične melodrame s mnoštvom duhovitih koreografija, šaljivih zapleta, iznenadnih raspleta i neočekivanih obrata, tada je moguć samo sretan kraj! U tom slučaju, prava kazališna zabava ne može izostati!

Violeta TOMIĆ, redateljica

KOMPLEKSNOST LJUDSKIH ODNOSA

Zabavna i duhovita priča pripovijeda o nezaboravnoj djevojačkoj zabavi, Djevojačkoj večeri prije svadbe, u noćnom klubu s muškim striptizom. Naime, teta Iva je svojoj nećakinji Jani koja se sutradan udaje odlučila prirediti posebno iznenađenje za posljednju večer njezina izvanbračnoga života – odvesti je, zajedno sa sestrom i najboljom prijateljicom, u klub s muškim striptizom. Četiri cure u očekivanju dobroga provoda ostaju nemalo iznenađene spoznajama do kojih dolaze tijekom večeri. Suze se izmjenjuju sa smijehom a sarkazam s nježnošću, dok svjedočimo iskrenim, alkoholom pobuđenim ispovijedima i emotivnim sučeljavanjima. Kao protuteža, na suprotnoj se strani razotkriva emotivni svijet četvorice muškarca koji se, svaki na svoj način, nose s vlastitim strahovima, strastima i spoznajama. Zahvaljujući počesto sasvim realističnim, čak i pomalo filozofijskim stavovima likova, i neformalnom, bučnom te mjestimice grubom jeziku, Simpsonava drama "Cure imaju izlazak" (Girls' Night Out), odnosno predstava Djevojačka večer Violete Tomić, kazališni je komad koji zasigurno izbjegava sladunjavost i ogorčeni cinizam na sceni pružajući nam uvid u kompleksnost ljudskih odnosa, paradoksalnost životnih situacija te neminovnost nekih zbivanja ne samo ispred, već i iza zastora pozornice noćnog kluba s muškim striptizom.

Jadranka BARGH, prevoditeljica