Unutrašnjost buduće knjižnice u Varaždinu Foto: facebook Ivan čehok

Čehok: Knjižnica je duša svakoga kulturnog grada, naša će biti kako Aristotel kaže "panta psyches plere"

Varaždinske vijesti | 19.12.2020. u 14:08h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok danas je na svom Facebook profilu objavio fotografije unutrašnjosti bivše robne kuće Varteks na Franjevačkom trgu u kojoj se preuređuju prostori za preseljenje Gradske knjižnice i čitaonice. Osim fotgrafija gradonačelnik Čehok je i napisao:

- Taj pogled kroz prozore...  Naša knjižnica. Nije ovo samo zgrada, palača Ritz, nije pritom riječ o zidovima. Knjižnica je duša svakoga kulturnog grada, naša će biti kako Aristotel kaže "panta psyches plere", sve će biti duše prepuno - objavio je varaždinski gradonačelnik na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, u uredu Uprave Zagrebačke banke, 30. siječnja 2018. godine, potpisan je Ugovor o kupoprodaji nekretnine kojom Grad Varaždin i formalno postaje vlasnik nekadašnje Robne kuće Varteks, kuće Ritz-Škrlec na Trgu kralja Tomislava.

Ugovor su potpisali članovi Uprave Zagrebačke banke Stefano Gison i Marko Remenar te Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika. Kupoprodajna cijena objekta navedena u ugovoru je 1.547.000 eura što iznosi oko 11,6 milijuna kuna. Odlukom Gradskog vijeća, Grad Varaždin je time iskoristio pravo prvokupa ove prepoznatljive građevinske cjeline zaštićene kao spomenik kulture na glavnom gradskom trgu, površine oko 2.600 kvadratnih metra.

- Kao što je već bilo najavljeno, u toj će građevini biti uređeni, prije svega, prostori za preseljenje Gradske knjižnice i čitaonice, a Ministarstvo kulture je već odobrilo pomoć u iznosu milijun kuna kojim će pomoći obnovi i opremanju prostora te njihovo stavljanje u funkciju. Uz knjižnicu, u tom će se atraktivnom zdanju urediti prodajni, ugostiteljski i drugi sadržaji koji će svakako pridonijeti oživljavanju centra Varaždina - poručili su tada iz Grada Varaždina.

KNJIZNICA_1.jpg

KNJIZNICA_2.jpg

KNJIZNICA_3.jpg

KNJIZNICA_4.jpg