Bliže se 18. Dani performansa u Varaždinu: od bičevanja do Ede Maajke i Diyale

Julijana Marčec | 4.6.2019. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Na nekoliko lokacija u gradu, od 6. do 9. lipnja, bit će održani 18. Dani performansa. Izborom umjetnika ovogodišnji Dani performansa otvoreni su prema različitim formama, polazištima i stvaralačkim opredjeljenjima, navodi kustos ovog festivala Branko Franceschi, pa je tako fokus festivala usmjeren na umješnost kojom svaki od umjetnika i teoretičara kanalizira i potvrđuje vjeru u snagu i značaj umjetničkog stvaralaštva.
Na ovogodišnjem festivalu tako će se kroz performanse, izložbe, predavanja, video projekcije i koncerte, Varaždincima predstaviti desetak domaćih i stranih umjetnika.
Na otvorenju Dana performansa, svoje će radove izložiti jedan od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu – Braco Dimitrijević. Riječ je o izložbi „Od kamena do videa“ koja predstavlja dvije mramorne stele i sedam mramornih ploča s ugraviranim i pozlaćenim iskazima umjetnika na temu smisla i uloge umjetničkog stvaralaštva, kulturnog sustava i civilizacije, u dijalogu sa šest video radova na istu temu. Otvorenje će biti u četvrtak u palači Sermage, s početkom u 20 sati.

Hommage Tomu Gotovcu

- Prije toga, od 19 sati na Korzu će umjetnica Nika Rukavina izvesti performans „Whipping” - najavio je idejni začetnik Festivala Ivan Mesek i dodao kako će najvjerojatnije s bičem u ruci i on biti dio ovog performansa koji se bavi s neravnopravnošću žena kroz povijesnu perspektivu, fokusirajući se pritom na današnje pomanjkanje samosvijesti.
Program će na Korzu biti nastavljen u petak performansom umjetnika Marijana Molnara, koji će kao hommage Tomu Gotovcu, izvesti performans „Nostalgija – čitanje starih novina“, a nakon toga će u 21 sat u dvorištu palače Sermage biti održana projekcija videa Željka Kipkea - We Turn in the Fire, Consumed by Subterraneu.
U subotu će s početkom u 11 sati u dvorištu palače Sermage Marko Stamenković na predavanju “Plamen za slobodu” odgovarati na pitanje kako goruće ljudsko tijelo može baciti novo svjetlo na tamniju stranu demokracije? U večernjem terminu, od 19 sati, će u ateljeu u Uskoj ulici švicarski umjetnik Andrea Marioni izvesti performans „Crazy holidays“, a od 20 sati će publika moći pogledati performans Gorana Škofića na Trgu Miljenka Stančića.
Za kraj ovogodišnjeg izdanja Dana performansa, u nedjelju, s početkom u 11 sati, u dvorištu palače Sermage zanimljiv performans „Candy Venus bakes“ izvest će mađarska umjetnica Andrea Fajgerne Dudas.

Suvremenost u grad baroka

Osamnaesto izdanje ovog Festivala organizirano je kao službeni program Gradskog muzeja Varaždin, što je i bio cilj, rekao je ravnatelj Muzeja, istaknuvši kako je taj festival od začetaka, kada je zahvaljujući nekolicini entuzijasta donio notu suvremenosti u grad baroka, do danas postao respektabilno mjesto susreta suvremenih umjetnika iz cijeloga svijeta.
Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica je također istaknula kako gradu uglavnom klasične i tradicionalne kulture, ovaj festival daje dozu suvremenosti te je pohvalila suradnju s craft&beer festivalom „Biergarten 2” koji će u parku Vatroslava Jagića biti otvoren u petak, 7. lipnja, s početkom u 22 sata.
Ovogodišnji Dani performansa varaždinskoj publici donose i atraktivan glazbeni program, pa će u subotu, 8. lipnja, u dvorištu palače Sermage koncert održati jedan od najprodornijih aktera hip-hop scene - Edo Maajka, a prije njega će nastupiti domaće snage – Varaždincima dobro poznata Diyala ft DJ Yesh.