Bivši učenici pripremili još jedan u nizu slavljeničkih koncerata u Glazbenoj školi

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.10.2018. u 15:44h | Objavljeno u Društvo

Ni brojni projekti u kojima sudjeluju i koje pripremaju, kao ni obveze koje im nosi pedagoški rad nisu spriječile troje bivših učenika varaždinske Glazbene škole da ujedine svoje glazbene snage i pripreme koncert povodom 190. godina djelovanja škole.

Naime, operna prvakinja zagrebačkog HNK-a Valentina Fijačko Kobić, pijanistica Ivana Godec-Vinceković i Krešimir Lazar na violončelu svoje su prve glazbene korake napravili upravo u Glazbenoj školi u Varaždinu, koja je doduše u njihovo vrijeme glazbenog odrastanja bila na drugoj lokaciji, no prijateljstva stvorena u te dane traju i danas.

- S Ivanom Godec Vinceković poznajem se, rekao bih od malena. Krenuli smo zajedno na dječji zbor i cijeli studij smo surađivali, pa smo i na akademiji imali nekoliko projekata zajedno. I nekako je bilo logično da Glazbenoj školi u Varaždinu povodom ove velike obljetnice poklonimo izvedbu Sonate za violončelo i klavir Sergeja Rahmanjinova. Prvi put je zajedno sviramo i bila nam je ovo još jedna inspirativna suradnja, pa i priprema za neke nove zajedničke projekte. Prilika je i da se prisjetimo na naše učeničke dane u Glazbenoj školi i vrijeme kad nismo imali prigodu biti na toliko koncerata i upoznavati se s glazbenom literaturom kao što imaju danas mlade generacije. No, pokazivali smo veliki entuzijazam dolaska na svaki koncert koji je bio u gradu i ostavilo je to traga na nama, jer koncert uživo nešto je potpuno drugačije od onog što se može pogledati primjerice na Youtube-u - istaknuo je Krešimir Lazar, poznati hrvatski violončelist, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i šef Varaždinskog komornog orkestra.

Između brojnih proba za novi projekt Valentina Fijačko Kobić, koja je svoje glazbeno obrazovanje na Glazbenoj školi započela sviranjem oboe, a nastavila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je diplomirala i magistrirala pjevanje, pronašla je vremena za nastup sa svojim prijateljima u rodnom gradu.

- U vrijeme kad sam ja završavala Glazbenu školu otvorila se ova Koncertna dvorana u kojoj smo večeras održali koncert. Prekrasan je osjećaj nastupati ovdje, iako imam naporno razdoblje i u operi i u HNK-u Zagreb, no nisam ni na trenutak pomislila da ovaj koncert odgodimo. Radost koja se osjeća u ovoj školi, zvuci koji dolaze odasvud iz zgrade, moram reći da me uistinu vesele jer osjećam da Varaždin živi, nastavlja predivnu tradiciju ove škole i da se mlade generacije prekrasno odgajaju -  naglasila je Valentina Fijačko Kobić koja je lani održala koncert uz Varaždinski komorni orkestar, a publici u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole predstavila se izvedbom solo pjesama Ivana pl. Zajca, te Josipa Hatza uz klavirsku pratnju Ivane Godec Vinceković, profesorice klavira i voditeljice Odjela za klavir na Glazbenoj školi.