Arheološki nalaz poprilično iznenadio ekipu arheologa na lokalitetu Beletinec-Crkvišće Foto: Gradski muzej Varaždin

Arheološki nalaz poprilično iznenadio ekipu arheologa na lokalitetu Beletinec-Crkvišće

GMV / VV | 22.10.2019. u 11:09h | Objavljeno u Društvo

Ovih dana završena su arheološka istraživanja Gradskog muzeja Varaždin na lokalitetu Beletinec-Crkvišće.

- Kako obično to u arheologiji biva, zadnji dan donese neko iznenađenje pa je tako i nalaz skeleta konja poprilično iznenadio ekipu Gradskog muzeja Varaždin. Nalaz je pronađen u antičkom jarku za vodu kroz koji još uvijek teče voda pa je u prilično zahtjevnim uvjetima bilo potrebno spasiti nalaz za znanost - napomenuli su iz Gradskog muzeja Varaždin.

gradski_muzej_varazdin_beletinec_crkvisce_02.jpg

Više o samom nalazu znat će se nakon njegove obrade.

Podsjetimo, na tom je lokalitetu 2017. godine otkrivena antička arhitektura s ostacima sustava za grijanje. Ovogodišnja lokacija istraživanja odmaknuta je od prvotne za više od 40 metara zbog rezultata geofizičkih istraživanja. Pronađene su antičke strukture koje prema svom karakteru vrlo vjerojatno predstavljaju ostatke iste građevine. Pokretni arheološki materijal zastupljen je najviše kućnom keramikom, a fragmenti staklenog posuđa upućuju na nekadašnji luksuz njihovih vlasnika.

Za precizniju dataciju nastanka građevine, kao i početka, trajanja i kraja života u njoj u doba Rimskog carstva treba pričekati stručne analize materijala, a u budućim arheološkim istraživanjima potrebno je utvrditi i karakter nalazišta.

>> Vrijedno arheološko otkriće u Beletincu: Već prvi dan istraživanja iznenadio struku

gradski_muzej_varazdin_beletinec_crkvisce_03.jpg

gradski_muzej_varazdin_beletinec_crkvisce_04.jpg

gradski_muzej_varazdin_beletinec_crkvisce_01.jpg