17.Dani performansa: Večeras Željko Kipke, a sutra Selma Selman i Mayales

N.P. | 8.6.2018. u 10:15h | Objavljeno u Društvo

17. Dani performansa, koji se održavaju u organizaciji Galerijskog centra Varaždin i Gradskog muzeja Varaždin, sinoć su počeli u Varaždinu, a trajat će do nedjelje 10. lipnja.

Performansi se održavaju u dvorištu palače Sermage i u Galerijskom centru, a ovogodišnja tema jest “Liječenje”.

Jučer su posjetitelji imali priliku vidjeti performans “Sve i ona 1.2” Tare Ivanišević, nakon čega su imali priliku uživati u kulinarskom performansu Turija Scalorea. Uz to, u dvorištu palače Sermage, hrvatsku premijera doživio je film “Flames”.

Danas se 19.30 sati u Galerijskom centru otvara izložba “Odsutnost teleprisutnosti” Dana Okijam. Uz to, u dvorištu palače Sermage imati ćete priliku vidjeti performans „Vrtimo se u vatri, proždrani subterraneusom (sjećanje na SI)“ slikara, pisca i redatelja kratkih filmova Željka Kipke, koji počinje u 20.30 sati.

Nakon toga, sve prisutne zabavljat će DJ Gildo Bavčević, koji će sljedeći dan na Trgu Kralja Tomislava u 11 sati izvesti performans “Unutarnja kontrola”

Subota će biti prepuna događaja. U 11.30 sati u dvorištu palače Sermage održat će se promocija knjige “Topoi umjetnosti performansa-lokalna vizura“ Suzane Marjanić.

Uz to će u malom salonu Galerije starih i novih majstora u palači Sermage u 18.30 sati otvoriti izložba “Grand tour” Stipana Tadića i Bojana Mrđenovića.

Nakon toga u dvorištu palače Sermage su 19 sati slijedi prijenos uživo performansa sa Trieste Contemporanea, Selme Selman. Selma je romskog podrijetla, te njezin rad utjelovljuje vlastite životne borbe kao i njene zajednice koristeći performans, slikarstvo, fotografiju i video instalacije. Sebe definira kao umjetnicu Romskog porijekla, a ne Romsku umjetnicu, suptilnu, ali kritičku distinkciju u njenim radovima. Namjera joj je razbiti predrasude kojima se njena zajednica svodi na najniži zajednički nazivnik osporavajući joj pravo na samoizražavanje.

U 20 sati slijedi performans Slavice Marin pod nazivom “Azil”, a u 21 sat slijedi koncer grupe Mayales.

U nedjelju od 11 sati imati ćete priliku družiti se s umjetnicima i sa njima popiti kavu u dvorištu palače Sermage.

Označeno u