Zašto se šuti?

| 17.8.2020. u 21:31h | Objavljeno u Iz moga kuta

Iako posljedice zaraze koronavirusom nisu tako teške i kobne kao tijekom proljeća - uzme li se u obzir broj zaraženih zadržanih u bolnici i na respiratorima - ipak je jako zazvonio prošlotjedni hrvatski dnevni rekord od 208 zaraženih, a gotovo ništa manju pozornost nisu izazvali ni povećani brojevi novooboljelih tijekom ostalih dana. Uslijed toga, Stožer je shvatio da treba još nešto učiniti pa je odlučio da idućih deset dana, počevši od prošlog petka, ugostiteljski objekti neće raditi iza ponoći.

Ova zabrana, međutim, ne odnosi se samo na sredine koja su žarišta širenja zaraze, kao što su pojedina mjesta uz jadransku obalu, već opet za cijelu zemlju!? Selektivan pristup stoga su brzo zatražili u Istri i Kvarneru, i to ne samo za ugostiteljstvo, već i u vezi zabrana i ograničenja za dolazak na ljetovanja. Nije isto ako se ljetuje kod nas ili u Dalmaciji, upozoravaju Istrijani i Riječani susjedne nam zemlje i one dalje, koje su spremne staviti cijelu Hrvatsku na crvenu listu.

Takav se apel, nažalost, nije čuo sa sjevera Hrvatske, koja nema ništa lošiju epidemiološku situaciju od Istre i Kvarnera, već i povoljniju. Kao da tu zbog nove mjere ne trpe ugostitelji, kao da se neće složiti život onih koji prelaze granice zbog izglednih restrikcija obližnjih nam zemalja...

Iznimka je jedino Damir Habijan (HDZ), predsjednik varaždinskog HDZ-a, koji je nedavno izabran u Hrvatski sabor. Po mnogočemu je prvi ili među prvima, a sada je prvi saborski zastupnik sa sjevera, koji se javno kritički osvrnuo na restrikcije u vezi korone. No, ne na prije spomenuta neselektivna ogrančenja i zabrane, već nešto sasvim drugo.

- Kafići, barovi, noćni klubovi su puni. Restorani, plaže, turistički brodovi krcati turistima. Socijalne distance nema. U Hrvatskoj trenutno odmara gotovo 900.000 turista iz cijeloga svijeta, a dvije županije i Grad Zagreb jedine su jedinice lokalne i regionalne samouprave u kojima je povećan broj zaraženih. Međutim, neovisno o tome, Županijski stožer civilne zaštite odlučio je otkazati jednu od top svjetskih trail utrka 100 milja Istre koja se trebala održati krajem rujna u Istri. Na utrci je trebalo nastupiti gotovo 2000 trkača iz 60 zemalja u 5 kategorija: 20, 42, 67, 128 i 168 km. Svatko od njih trenirao je cijele godine za taj dan. Priprema za navedenu utrku zahtijeva puno odricanja, truda, u konačnici i novaca... nije “normalno” da se omogućava zabava u noćnim klubovima, a brani trail utrka gdje na 168 km ne sretneš 10 ljudi. Da se održavaju razni festivali, okupljanja po cijeloj državi, a otkazuju sportski događaji u prirodi, napisao je na svom FB profilu Habijan.

Kud bi došao da je ovakvu senzibilnost pokazivao kada je odlučio da se srpanjska, vrlo važna sjednica varaždinskoga Gradskog vijeća, održi online jer valjda je važnija od istarske trke.

Označeno u