Varteks, zašto (baš) sada?

| 5.10.2017. u 09:49h | Objavljeno u Iz moga kuta

Kada su prije nešto više od mjesec dana iz PU varaždinske poručili da su “dovršili kriminalističko istraživanje povodom anonimne kaznene prijave grupe radnika, koji su ukazivali na nepravilnosti u jednom društvu”, malo tko je vjerojatno očekivao da će se temeljem toga otvoriti istraga protiv odgovornih osoba Varteksa.

Možda čak ni anonimni prijavitelji nisu bili sigurni da će se sada pokrenuti istraga zbog prodaje Varteksovih nekretnina u inozemstvu, točnije jednog od dva objekta u Beogradu.

Zašto? Sumnje oko sudbine tridesetak trgovina - koje su Varteksu oduzete nakon raspada Jugoslavije, a onda 2002. vraćene - nisu nove, već (pra)stare. Javile su se još prije desetak godina, dakle u vrijeme prodaje, i to iz jednostavnog razloga: dok se naveliko izvještavalo o prodaji Varteksovih robnih kuća u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i ostalim gradovima u Hrvatskoj, gotovo ništa nije javno rečeno u vezi prodaje njegovih trgovina u inozemstvu, osobito Srbiji, Vojvodini i Kosovu.

No, to što su o tome u Varteksu šutjeli, ne znači da se u javnosti nije govorilo. Dapače, svašta se pričalo.

Tako se, primjerice, govorilo da je u kupoprodaji Varteksovih nekretnina u Srbiji aktivno sudjelovala odgovorna osoba iz njegove tvrtke kćeri osnovane u Srbiji, koja je istovremeno imala vlastito poduzeće za prodaju nekretnina!?

A u BiH, govorilo se također, Varteksove je trgovine za smiješnu cijenu kupio njegov zaposlenik, koji je zatim postao ekskluzivan zastupnik varaždinskog tekstilnog poduzeća, i to po vrlo povoljnim uvjetima o kojima su drugi mogli samo sanjati!

No, ne samo da je bilo raznoraznih priča i sumnji u vezi (nekretnina) , nego je bilo i prijava, ali čudnog ishoda. Tako je, primjerice, nakon napisa o anonimnoj prijavi prije pet godina deblji kraj zamalo izvukla novinarka, a na sudu je zamalo završio i njezin kolega zbog napisa o vlasništvu, točnije skrbničkim računima...

S obzirom na sve to, postavlja se pitanje jesu li ranije prijave bilo toliko loše pa istrage nisu pokrenute ili su zakazala nadležna tijela? Zašto je sada ipak otvorena, i to zbog prodaje u Beogradu koja je jednom članu NO Varteksa bila sporna još 2007., što se vidi iz zapisnika sa sjednice tog tijela, koji su u posjedu nadležnih tijela barem od 2014. godine?

Ima li otvaranje istrage kakve veze s nedavnom milijunskom pozajmicom Varteksu ili možda s dokapitalizacijom? Odgovori na ova pitanja o (ne) funkcioniranja državnih tijela jednako su važna, kao i ishod istrage, bez obzira kakav on bio.

Štoviše, možda čak i važnija, ali Varteks nije Agrokor pa da se osniva povjerenstvo koje bi utvrdilo što se tu sve događa i zašto baš sada...