Ulica sudi - pravda bježi

| 10.6.2019. u 22:34h | Objavljeno u Iz moga kuta

Zloupotrijebiti je moguće gotovo sve pa, naravno, i medije. Zorno to pokazuje slučaj novomarofskog učitelja informatike, kojeg su učenice prijavile jer im je tijekom nastave dirao kosu i tijelo, odnosno neprimjereno im se obraćao. Institucije su u ovom slučaju dobro postupile, ali su se ipak našle na tapeti medija, osobito škola, odnosno neki njezini djelatnici.

Naime, nedugo nakon što se saznalo da bi mogla biti ugrožena dječja, odnosno prava učenica, 55-godišnjak je odmah udaljen s nastave. Za manje od 24 sata o slučaju su obaviješteni svi mjerodavni, a unutar 48 sati neposredno i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Teško da se moglo brže, ako se želi biti odgovoran i prema prijavljenom, a najvažnije je da se na ništa nije zaboravilo, osobito na psihološku pomoć djeci, čiji su roditelji ipak odlučili da to bude izvan škole...

Nema se što predbaciti ni ostalim institucijama uključenim u slučaj. Dapače. Policiji, primjerice, nije trebalo (pre)dugo da podnese prijavu za spolno uznemiravanje, što je, prema Kaznenom zakonu, svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi, koje predstavlja povredu dostojanstva osobi, uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

No, iako besprijekorno postupanje škole potvrđuje i nadležna inspekcija, ravnatelja i još neke djelatnike škole proziva se za pristrano, neodgovarajuće i zakašnjelo reagiranje. Kod toga se najdalje otišlo, naravno, na društvenim mrežama pa nije čudo da u školi najavljuju odgovarajuće postupke radi zaštite djelatnika. Zašto se krenulo na ravnatelja i još neke djelatnike škola, ako nisu ništa pogriješili? Što bi mogao biti razlog, osim toga da se pritiskom pokuša utjecati na izbor ravnatelja u tijeku i ishod cijelog slučaja?

Nažalost, nije ovo jedini primjer kako se medije, umjesto za opći, koristi za partikularni interes, odnosno kad se postupak želi voditi (i) na ulici, a ne pred sudom ili drugim nadležnim tijelima. Nedavno je tako okončan sudski proces vezan uz tragediju na Dravi. Iako je suđenje bilo zatvoreno za javnost, odabrani su mediji donosili informacije vezane uz taj slučaj u kojem je mladić izgubio život, a bivša djevojka zbog toga završila u zatvoru. Pri tome su objavljivani čak i video materijali iz istrage, koja je tajna, a svakom tko otkrije podatke iz istrage prijeti progon.

Je li kod takvih medijskih objava došlo do kršenja zakona, pitanje je za mjerodavne. Stoga smo nadležno državno odvjetništvo pitali jesu li primijetili sporne objave, odnosno pokrenuli odgovarajući postupak, ukoliko za to ima osnove. Odgovor ćemo objaviti čim stigne kako se ne bi dogodilo da dok ulica sudi - pravda bježi!