Maske padaju

| 16.10.2018. u 08:35h | Objavljeno u Iz moga kuta

Osvrćući se na pola mandata, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je promjene u mirovinskom, zdravstvenom i obrazovnom sustavu, kao i mjere smanjivanja administrativnog i poreznog opterećenja poduzeća i građana. Podaci o iseljavanju zorno govore da je to uistinu nužno pa ne bi smjelo ostati samo na najavama ili kozmetičkim zahvatima. Bit će, naravno, otpora, kao što pokazuju nezadovoljstva zbog smanjivanja broja općih predmeta u strukovnim školama, ali kakva bi to reforma (obrazovanja) bila nakon koje bi sve ostalo gotovo isto?

Nužan je i najavljen nastavak rada na osnaživanju vladavine prava i jačanju neovisnosti pravosudnih institucija, odnosno protiv zlouporaba i jačanju učinkovitosti jer i tu itekako ima posla, što svojom duljinom najbolje pokazuju istrage ratnih zločina i ključni pravosudni procesi zbog korupcije i organiziranog kriminala. Nedopustivo je, primjerice, da rasprave počinju tri četiri godine od podizanja optužnice, a pravomoćnih presuda nema ni nakon pet godina suđenja ili da se najavljuje učinkovit rad institucija i njihova nezavisnost, a istovremeno se provode netransparentne smjene u policiji.

I najavljene mjere demografske revitalizacije, kao što je subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja i pružanje primjerene novčane i logističke potpore roditeljima, valja pozdraviti. I to zorno potvrđuju podaci o stalnom padu broja stanovnika gotovo svih županija, uključujući i Varaždinsku županiju, koja je nakon proteka polovice mandata Vlade najviše novca s državne razine osigurala za zdravstvo, točnije energetsku obnovu. Ovo rado ističe županijska vlast, prije svega Reformisti i HDZ, pri čemu potonji još i upozoravaju da je samo do sada stiglo za energetsku obnovu više od 100 milijuna kuna u županijsko zdravstvo, dok u vrijeme koalicijske vlasti ono nije dobilo ni - kunu. U SDP-u o tome šute, ali zato primjedbu da „termičke fasade nisu infrastruktura za XXI. stoljeće“ upućuje varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koalicijski partner HDZ-a!?

Ma kako bilo, bilo bi uistinu loše kada bi nove fasade na bolničkim zgradama bile najveće ulaganje u Varaždinskoj županiji potpomognuto s državne razine tijekom mandata aktualne Vlade. Hrabre poteze treba brzo vuči jer nema vremena za čekanje boljih vremena. Puno je izgubljeno na čekanju boljih dana, većih plaća, pravne sigurnosti, pravde... Stoga ne čudi da se ubrzano odlazi, a neki i prosvjeduju, kao u Vukovaru, No, više od onih koji su došli bode u oči oni koji nisu, odnosno tko je bio protiv ili nije podržao skup. Gdje su bili neki glasni branitelji, političari i crkveni velikodostojanstvenici? Ili čekaju 18. studenog da tek prošeću Vukovarom? Maske padaju, licemjeri se otkrivaju...