Majstor(i)

| 29.3.2021. u 21:38h | Objavljeno u Iz moga kuta

Varaždinski je gradonačelnik u petak, nakon „vjerojatno“ zadnjeg Gradskog vijeća u ovom sazivu, upitan planira li se opet kandidirati, iako je još u siječnju, gostujući na VTV-u, praktički najavio svoju kandidaturu, a Varaždin je već oblijepljen jumbo plakatima na kojima stoji „.Dr.sc. Ivan Čehok & ZAJEDNO“. No, valjda zna zašto, Čehok nije ukazao da ove bjelodane činjenice, već je odgovorio kao da još nije vrijeme za odluku o kandidaturi, da treba raditi i slično.

Međutim, jasno je da bi ga samo neka iznenadna okolnost mogla spriječiti u tome da ide po svoj peti mandat. Uostalom, zašto i ne bi ponovno ušao u izbornu utrku, kad ne samo da za njega glasa dobar dio glasačkog tijela, unatoč svim prozivkama i optužbama, nego ima i rezultate od kojih su najznačajniji prošlotjedni, budući da bi se moglo osjećati godinama. Premda se čak i Damiru Habijanu, čelniku varaždinskog HDZ-a, koalicijskome partneru Čehokove liste, prije koji tjedan činilo da je propala „integralna nagodba“ između Grada Varaždina i poduzeća koja ga tuže za desetke milijune kuna, a da od rješavanja baliranog otpada neće opet biti baš ništa, to uopće nije tako, što se zapravo i moglo zaključiti po tome da niti jedna od zainteresiranih strana nije rekla ni riječ u prilog Habijenove ocjene.

Naime, iako za manjih iznos nego što se najavljivalo prije dvije godine, Grad Varaždin tako kreće u raspisivanje svojih prvih vrijednosnih papra u svojoj povijesti, municipalnih obveznica u vrijednosti od 67 milijuna kuna. Od toga 22,5 milijuna ide za otkup zemljišta T&H Investa, a 26 milijuna kuna za otkup oko 12.673 kvadrata zemljišta Ekos holding, koji je blizu 12.000 kvadrata kupio 2003. za nešto više od 130.000 eura. Majstor(i), to tim više da to ovo zaduživanje ne bilo moguće bez suglasnosti Vlade RH!

Ništa manji poduhvat, ako ne i veći, novi je način rješavanja bala: umjesto po ugovoru o interventnom zbrinjavanju baliranog i novonastalog otpada s kraja 2008. godine, ide se na novi natječaj, sukladno prošlotjednim izmjenama „integralne nagodbe“, odnosno natječajnoj dokumentaciji, koja je bila u savjetovanju. Istina, pokušalo se još na početku mandata raskinuti taj sporni ugovor pa bale odložiti. Međutim, gradski vijećnik i potpredsjednik Gradskog vijeća Davor Patafta tada je ukazao da bale moraju na obradu zbog svog sastava. Zato će se sada početi tražiti tko ih tako može zbrinuti, i to po cijeni od oko 132 milijuna kuna, koja uključuje i troškove prijevoza bala!

Dakle, sporni ugovor odlazi u povijest, a novi natječaj baš je ono što nadležno ministarstvo traži za sufinanciranje, koje smanjuje pritisak na gradski proračun i građane, a jasno je tko može ponuditi najpovoljniju cijenu pod ovim uvjetom. Win-win-win, reklo bi se. Majstor(i)/ski, nema što!

Označeno u