Kome to treba Foto: VV arhiva / ilustracija

Kome to treba

| 28.11.2023. u 09:07h | Objavljeno u Iz moga kuta

Iako se neki provuku bez znanja i pristojnog ponašanja, ipak je to dvoje u životu bitno te s posebnom pozornošću gledamo na sve što se zbiva u dječjim vrtićima, školama pa i fakultetima. Srećom, naše su obrazovne ustanove uglavnom dobre i iz njih izlaze sjajni mladi, ali ima i tu postupaka kakvi se ne trebali ponavljati.

Zoran primjer za to su događaji u i oko IV. OŠ Varaždin te OŠ Ludbreg. Nakon što je zabranila zapošljavanje pedagoginje zbog propusta kod izbora, prosvjetna inspekcija je sada kaznila i školu i bivšu kandidatkinju za ravnateljicu IV. OŠ. A jesu li se mogle izbjeći kazne i, kako veli pedagoginja, ocrnjivanje škole?

Naravno, ničeg od toga ne bi bilo da su školske stručne službe i školski odbor proveli natječaj prema propisima i pravilima struke. No, umjesto toga, napravljeno je previše grešaka od kojih je tek jedna sankcionirana.

Ali kamo li sreće da se samo to pokazao kao problem. Valjda u nadi da se neće morati uključiti Zagreb, umjesto nadležnom tijelu - školskom odboru ili prosvjetnoj inspekciji - protukandidatkinja za ravnateljicu je svoj prigovor s propustima poslala osnivaču škole, Gradu Varaždinu.

A poštivajući procedure i poduzimajući radnje u okviru nadležnosti, prigovor se u razumnom roku prosljeđuje prosvjetnoj inspekciji i o tome obavještavaju svi članovi školskog odbora, koje imenuje u tijelo za provedbu postupka izbora ravnatelja, uz preporuku da zatraže odgodu izbora do nalaza inspekcije, odnosno budu suzdržani ako će se ipak glasovati.

Međutim, iako je očekivana i logična - s obzirom na ozbiljnu sumnja u kontaminiranost izbornog postupka - takva je preporuka bila povod za javan istup Platforme Budimo grad. Očekivano jer, umjesto da se pozabavi nepravilnostima oko izbora, njihova je članica školskog odbora iz redova osnivača dala odlučujući glas za imenovanje ravnateljice, čiji je izbor došao u pitanje zbog toga što je Grad Varaždin s propustima obavijestio Zagreb.

Stoga, umjesto davanja odgovora na pitanje tko i zašto nije poštivao proceduru u izboru ravnatelja, prozivaju se drugi za guranje “svoje” kandidatkinje, iako Grad Varaždin kao osnivač ima tri od ukupno sedam članova pa je nemoguće da postavi svog kandidata, ukoliko su protiv njega školski kolektiv i Vijeće roditelja. Uostalom, ima li se ovo zakonsko rješenje na umu, pitanje je zašto bi u takvim okolnostima netko uopće pristao biti nečiji kandidat za ravnatelja, ako zna da ga ne može sama progurati?

Preko toga, međutim, prelaze neki u PBG-u ili njima bliski, koji su favorizirali jednu kandidatkinju te se nisu htjeli pomiriti s pojavom protukandidatkinje... U međuvremenu, izmijenjeni školski odbor raspisao je novi natječaj za izbor ravnatelja. Valjda će ovaj put tijelo koje provodi postupak izbora, uz podršku stručne službe škole, biti na visini zadatka. Kao i prosvjetna inspekcija u OŠ Ludbreg.