Kakva smo mi to država?

| 26.2.2019. u 09:08h | Objavljeno u Iz moga kuta

Niz gotovo antologijskih, donedavno teško zamislivih izjava čulo se na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća, kada je prošlog utorka raspetljavan gordijski pravni čvor u vezi baliranog otpada, koji već skoro desetljeće i pol leži u Brezju te silno opterećuje Varaždin. Od svega što se čulo, zacijelo je najupečatljiviji bio odriješiti govor zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara, koji je progovorio o (ne)vjerodostojnosti aktera, pokušaju utjecaja na članove stručnog povjerenstva i kamatarenja Grada, nakon kojeg su neki napustili vijećnicu...

Međutim, bilo je i drugih istupa vrijednih spomena, kao što je izlaganje prof. dr. Vjerana Strahonje, Damira Habijana i Brune Istera, koji je otvoreno podržao raskid oba ugovora, za razliku od ostalih vijećnika iz SDP-a. Osim toga, kao svojevrsni raritet svakako valja izdvojiti i to što je vijećnik i potpredsjednik Gradskog vijeća Davor Patafta predbacio gradonačelniku Ivanu Čehoku da sada radi stvari zbog kojih je optužen, odnosno nepravomoćno osuđen, što zacijelo ne bi bilo toliko neočekivano da prvi nije drugo-okrivljen, a drugi prvookrivljen, i to još u istom kaznenom postupku!?

A taj kazneni postupak, koji se protiv Čehoka, Patafte i ostalih vodi na zagrebačkom Županijskom sudu još od 2011. godine, baš je ovaj mjesec konačno nepravomoćno završen. Naime, nakon što je u srpnju donijeta presuda, sad je i napisana te dostavljena strankama u postupku od kojih se jedna, USKOK, već žalio, tražeći da se presuda ukine u oslobađajućem dijelu, kazne povise i dr.

Je li žalba USKOK-a, kao i očekivane žalbe okrivljenih, opravdana ili ne, sukladna dokazima ili nije, odlučit će Vrhovni sud, ali zacijelo nije jedini koji bi je smio i trebao vidjeti, već bi trebala biti javno poznata, kao što je uostalom praksa u svim drugim sudskim sporovima. Upravo zbog uvriježene prakse, ali i nekih posebnosti, još smo 21. siječnja, nedugo nakon što smo izvijestili da lani izrečena presuda još nije napisana, zamolili zagrebački Županijski sud da nam odgovori je li to učinjeno, odnosno kada bi moglo biti. Odgovoreno nam je da će to biti „uskoro“. I tako je i bilo.

Početkom ovog mjeseca nepravomoćna je presuda napisana i otpremljena strankama pa smo 12. veljače zatražili uvid ili njezinu presliku. No, odgovoreno nam je da „presude dobivaju samo stranke“!? Nezadovoljni odgovorom, zamolbu sudu smo ponovili i prošli tjedan, ukazujući da je bez presude teško predočiti javnosti razloge zašto se USKOK žali. Uz to, ukazali smo i da su glavni akteri slučaja gradonačelnik i potpredsjednik Gradskog vijeća, koji i danas predlažu ili sudjeluju u donošenju odluka teških stotine milijuna kuna, štoviše, čak i predbacuju (ponavljanje) kaznenog djela. Ali zabadava. Zamolba nam je opet odbijena jer bi, kako nam je rečeno, “bilo kakvo medijsko komentiranje žalbenih navoda moglo bi biti od utjecaja na neovisno i nepristrano vođenje kaznenog postupka“.

S obzirom na to, sudu smo ukazali da nismo mislili komentirati nepravomoćnu presudu, niti nam je to praksa, već predočiti javnosti, koja, ako želi, neka zauzme stav tko je (u pravu) kada javno istupa – gradonačelnik, odnosno potpredsjednik Gradskog vijeća. To tim više što slijede EU i mjesni izbori. Odgovora, nažalost, nema. Šuti sud, kao i poreznici od kojih smo zatražili odgovor tko ispravno obračunava PDV na otpad još prije 60 dana. Kakva smo mi to država?