Jadno i sramotno

| 24.8.2020. u 23:18h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

Navratim do svoje mame neki dan, a ona mi nabroji petero ljudi u njezinom mjestu oboljelih od karcinoma zadnji mjesec. Ona sama se liječi od karcinoma dojke, tata je umro od karcinoma bubrega, a vama je povišena temperatura i gubitak osjetila mirisa najveći problem? Koga vi ..., pita čitatelj ogorčen što smo na portalu izvijestili o posljedicama svadbe održane pretprošle subote u blizini Ivanca: više od stotinu osoba u samoizolaciji i desetak zaraženih. Zasada.

Jer još se provede testiranja, koja su masovnije počela krajem prošlog tjedna, i to nakon što je u utorak potvrđena zaraza kod jedne gošće, zdravstvene djelatnice, nakon čega se razmotrila situacija i zaključilo da izvor nije u zdravstvenom sustavu, već... Srećom, tijekom ljetnih mjeseci zdravstvene posljedice za većinu zaraženih koronavirusom nisu teške.

Međutim, to nije razlog da se podcjenjuje ovaj slabo poznati virus. Osobito pred početak rada obrazovnih institucija. Zbog komplikacija koje izaziva SARS SoV 2 u svijetu je već blizu milijun umrlih, a i u nas se zbog toga umire. Je li ta brojka zanemariva? Možda se nekima čini malo u usporedbi s oko osam milijuna preminulih u svijetu zbog karcinoma, ali ni potonja bolest ne mora uvijek imati tragičan završetak, pogotovo ako se pravodobno otkrije te ima dobar životni stil i odgovarajuća genetska konstitucija.

Uz to, čini se da su COVID-19 mnogi preboljeli i bez dugoročnih problema, ali još se ne može u potpunosti isključiti da (neki) ozdravljeni neće imati određene posljedice kasnije, budući da postoje svjedočanstva o poremećenosti ravnoteže, primjerice. A dok se medicina trudi naći lijek, a prije toga što bolje razjasniti koronavirus i (sve) njegove posljedice, ekonomske su već vidljive, a bit će još i više. Čak i u slučaju kada zaraze nema, ali se zbog predostrožnosti zatvaraju ustanove i pojedinci.

Kako da, primjerice, bravar radi u radionici poslodavca, ako je u samoizolaciji jer je bio u dvojbenom kontaktu? Zdravlje čovjeka, nedvojbeno, temelj je svega, ali se ne bi smjelo na njega vrlo usko gledati jer ono ne znači samo odsustvo bolesti, nego i ekonomsko blagostanje. Upravo zbog toga treba žurno uvesti rješenje koje ne bi zahtijevalo samoizolaciju u trajanju od 14 dana te što prije (ne)potvrdila zaraza. A rješenja ima, ma što pričali čak i neki u zdravstvu.

Zbog masovnog testiranja, Južna Koreja ne samo da nema drastična ograničenja, već ima svega 6 umrlih na milijun stanovnika, dok Hrvatska ima 42! Kako to? Zato jer se, uz ostalo, testiraju svi koji su imali bliski kontakt sa zaraženom osobom, pokazuju li simptome ili ne, a samo pozitivni idu u karantenu. U nas takvu mogućnost testiranja imaju samo (neki) političari, koji istovremeno pozivaju druge zemlje da nas ne blokiraju, već uvedu testiranja kako bi njihovi ljude mogli kod nas na Jadran. Jadno i sramotno.

Označeno u