Izbori? Kaj god!

| 11.4.2022. u 21:31h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

Izvanredni izbori u Varaždinu? U Splitu su prošli tjedan, umjesto smjene jednoga, gradonačelnik i oba zamjenika radije dali ostavke da bi ojačali svoje pozicije nakon što je podignuta optužnica protiv jednog od zamjenika zbog prijetnji. U Varaždinu ovakvih ispada nema, ali zato ne nedostaje povoda za pitanje može li se ovako ili bolje opet izaći pred građane.

Pomisao o izvanrednim izborima u Varaždinu prvi se put pojavila nakon razlaza SDP-a i platforme Budimo grad u vladajućoj koaliciji. No, izlaz iz ove, nezavidne situacije nađen je u projektnoj suradnji: podrška se dogovara od projekta do projekta, odnosno predložene točke. Ili se ne dogovara, ali se ipak time ide pred vijećnike. Kao što je to bilo na nedavnoj sjednici pa nije izglasan rebalans proračuna, niti odluka o pripajanju triju tvrtki Parkovima, a odluka o prikupljanju otpada prošla je jer su je, osim vijećnika SDP-a i Reformista, podržali i vijećnici iz HDZ-a te Davor Patafta!

Kako to? Odgovornost, transparentnost i zakonitost vijećnici iz platforme Budimo grad navode kao temelj bez kojih ne misle stati iza bilo kojeg poteza ili prijedloga iz Gradske vi jećnice. Kako se ni oni sami toga ne pridržavaju uvijek, takav istup izazvao je reakciju gradonačelnika, a ona i protureakciju.

- Pokazali ste da ste politički puno bliži HDZ-u, nego nama jer u situaciji gdje je potrebno izvršiti bitne političke promjene i zaokrete u funkcioniranju grada, puno lakše se dogovorite s HDZ-om, nego s nama. Tako da prema, svemu sudeći, imamo koaliciju Reformista, SDP-a i HDZ-a, koja će upravljati gradom, ocijenio je Hrvoje Petrić iz PBG-a.

Ovo je potaknulo Igora Klopotana (HNS) da zapita "postaju li građani Varaždina taoci političkih sukoba unutar vladajuće koalicije koja se, izgleda, ipak samo okupila na platformi zadovoljavanja pojedinih političkih interesa".

- Dok Reformisti još podržavaju odluke zadovoljni ostvarenim direktorskim i ravnateljskim mjestima, platforma Budimo grad svoje interese tek treba pokazati. No, Grad Varaždin i njegovi građani ne mogu biti taoci političkih sukoba i političkih igara oko zadovoljavanja vlastitih interesa. Vremena su previše izazovna i zahtjevna da Grad Varaždina kroz to razdoblje prolazi s nestabilnom gradskom vlašću, ocijenio je Klopotan, naglašavajući da je "evidentno kako ove tri političke grupacije ne funkcioniraju zajedno" pa se "kao rješenje nameću prijevremeni izbori kao u Splitu gdje je vijeće također šareno, a gradonačelnik također bez većine".

Je li baš tako, vidjet će se već na sljedećoj sjednici jer će se na njoj opet naći rebalans, ali i dugo očekivana nagodba. Ne budu li prihvaćeni (opet), što uistinu ostaje nego izbori? Ništa, i zato će biti dovoljno ruku. Barem ovaj put.

Označeno u