Dosta!

| 27.1.2020. u 22:19h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

Mještani se više ne usude izlaziti na ulice, nisu sigurni ni u svojim domovima, upozorila je hrabro i otvoreno prošlog tjedna u sabornici zastupnica Božica Makar, čija je 82-godišnja majka pretučena u svom domu prilikom pokušaja pljačke. Doduše, počinitelji su ubrzo uhićeni, i to pripadnici romske manjine, kao i u slučaju čudnovatog napada na saborskog zastupnika Anđelka Stričaka. No, napadači su ipak uspjeli izaći iz pritvora i od tada im se gubi svaki trag. Slučajno ili možda i ne...

Što bi se još trebalo dogoditi pa da se ozbiljno shvati apel za pomoć Darka Markovića, načelnika Malog Bukovca, općine u kojoj je i Županec, mjesto čiji su žitelji u zadnje vrijeme posebice izloženi maltretiranju? Zar sada uistinu nije dosta? Ili bi se trebali početi nemilice tuči, ubadati ili pucati pa da se krene sa sankcioniranjem svih koji krše zakone, neovisno tko su?

Naravno, treba i pomoći, ali ne bilo kako, posebice ne osebujnom, “izvoznom” mjerom kupovanja kuća problematičnim obiteljima u drugim općinama. Umjesto toga, trebalo bi se poduprijeti prijedlozi iz Međimurja, koje već godinama muku muči s kriminalitetom iza kojeg stoje pripadnici romske manjine.

Upravo zbog toga međimurski je župan Matija Posavec ukazao na zanemarene djece i nenamjensko korištenje socijalnih naknada te se založio za vaučere, kao i učinkovitije sankcije jer ne postoje adekvatna rješenja za maloljetnike koji opetovano čine kaznena djela.

- Prepuštena sama sebi, romska naselja sa zapuštenom i zlostavljanom djecom, stvaraju nove generacije delinkvenata, ukazao je Posavec, koji se založio i za video nadzor, obvezno pohađanje škole, zaštitu djece, kažnjavanje prijestupnika koji svojim postupcima ugrožavaju sigurnost čitave zajednice i dr.

O ovim prijedlozima valja ozbiljno razmisliti i poduprijeti, prije nego posljedice nerazumne manjine budu počeli osjećati svi, odnosno i oni koji to ne bi nikako trebali...

Označeno u