Čudo!

| 15.3.2021. u 20:49h | Objavljeno u Iz moga kuta

Još od kada je krenulo gomilanje otpada u Brezju, uz njegovo omatanje u bale iz tko zna kojih sve razloga, nije se dogodilo da vladajući i (glavna) opozicija u Varaždinu, odnosno nadležni u Varaždinu i Zagrebu, misle isto o tome kako konačno maknuti 100 tisuća tona bala iz tog perspektivnog predgrađa. Nakon 15-ak godina dogodilo se, dakle, čudo!

Doduše, prešutnog suglasja oko načina zbrinjavanja bala, tog najvećeg i najdugovječnijeg varaždinskoga komunalnog problema, bilo je i ranije, ali samo na trenutak. Naime, nakon što je svojedobno nadležno ministarstvo propisalo hodogram prema kojem, uz ostalo, treba raskinuti sve ranije pravne poslove i raspisati novi natječaj, nitko iz opozicije prema tome iskazivao nikakve rezerve. Naprotiv.

Međutim, zapelo je kod provedbe. Dok se odluka o koncesiji stavila van snage, sukladno odluci vijećnika, takva sudbina nije zadesila kontroverzni Ugovor o interventnom zbrinjavanju bala i novonastalog otpada iz 2008. godine. A zašto je zapelo? Odjednom su se pojavili rezultati nove, čudnovate analize. Prema njima, bale imaju osjetno više organskih tvari nego što je to isto čakovečko poduzeće tvrdilo nešto ranije.

No, još osebujniji bio je Program sanacije lokacije „Brezje“ iz 2018., koji je odredio ne samo da će se bale isključivo mehaničko-biološki obrađivati, nego da će se to činiti baš u obližnjem MBO-u postrojenju. I nigdje drugdje! To je, očekivano, ušlo i u tzv. integralno rješenje svih ključnih gradskih sporova, iako se ukazivalo da sudovi još uvijek nisu rekli zadnju o načinom sklapanja ugovora i drugog... Ali papir trpi svašta, posebno ako za to ima dodatnih razloga.

Međutim, provedba napisanog je nešto drugo. Za zbrinjavanje bale treba suglasnost, odnosno novac, i to nemali. Mjeseci su prolazili, a njega niotkuda, iako se svašta planiralo, predlagalo, razmišljalo... I onda, početkom ovog mjeseca, kao što smo pisali, varaždinska vlast okreće ploču i najavljuje novi natječaj, sukladno hodogramu, pri čemu ukazuju da zbrinjavanje neće ništa koštati građane jer se ide na domaći i neki EU fond! Upravo to govori i SDP, a razlika je samo u tom da su odmah spremni raskinuti ugovor iz 2008., ali i razgovarati s ugovornom stranom.

Mudro, iako se svašta poručuje pa i „bravo drugovi, to je jedino moguće, postupiti prema smjernicama HDZ-ovog ministarstva“. Nužno je izdići se nad ovakvim primjedbama jer uistinu ne bi trebao biti bitno tko je ministar. Bitno je raditi zakonito, odnosno osigurati novac da građani opet ne bi plaćali nešto što su već ranije, barem djelomice. Upravo zato ne smije se ponoviti ni prečesta greška u koracima: raspisati natječaj, pronaći izvođača ili prodavača, ali tek onda početi tražiti novac. Takva praksa već je koštala milijune pa neće valjda opet?

Označeno u