Bruxelles (pre)daleko

| 9.4.2019. u 09:41h | Objavljeno u Iz moga kuta

Za neke očekivana, za neke iznenađujuća pa i šokantna, lista je HDZ-ovih kandidata za EU parlament, objavljena u petak. Na njoj, naime, nema predstavnika konzervativne struje. Nema ni istaknutijih članova. A nema ni kandidata iz Varaždinske županije.

Predsjedništvo i Županijski odbor HDZ-a imali su, doduše, svog kandidata. I ne jednog, nego dva. Najprije je to bio Bruno Hranić, vidovečki načelnik i član predsjedništva Europskog odbora regija. No, Hranić se zahvalio na kandidaturi predsjedniku, koji ga je predložio. Iako ima razmjerno bogato briselsko iskustvo, a i dosta je bio angažiran po EU pitanjima, navodi da su razlog "drugi politički planovi", a ne nikakvi pritisci...

Nakon toga, županijski HDZ odabrao je i Zagrebu za kandidata predložio Damira Habijana, predsjednika varaždinskog HDZ-a i predsjednika Gradskog vijeća. Prva zamisao je bila da ovaj pravnik bude kandidat HDZ-a na sjeveru Hrvatske. No, iako je Andreju Plenkoviću dao podršku kad su u njega rijetki vjerovali, to se pokazalo previše nadobudnim jer se za Habijana nije uspjela osigurati potpora HDZ-a iz dviju susjednih županija, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.

Oni su istaknuli svoje kandidate, Stjepana Adanića i Sunčanu Glavak. I to uspješno. Bivša glasnogovornica Vlade na petom je mjestu HDZ-ove liste s kojeg se ide u Europski parlament. Tako barem pokazuju dosadašnja ispitivanja, ali kada još nisu bila poznata imena kandidata... Ipak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak i dalje očekuje barem pet mandata, naglašavajući da su ovo prvi EU zbori na kojima županijske organizacije HDZ-a sa sjevera Hrvatske imaju svoje predstavnike na listi. Istina, ali ne i njegova. Kao ni Živi zid, komedijaši i pozeri, koji se ne libe prijetnji.

Nasuprot tome, SDP je iz Varaždinske županije na listu stavio Barbaru Antolić Vuporu; HNS Alena Leverića, MOST prof. dr. Roberta Podolnjaka... Dok ove parlamentarne stranke nemaju ili imaju po jednog kandidata iz Varaždinske županije, koji ipak nisu na pozicijama koje jamče ulazak u Europski parlament, Reformisti ih imaju čak tri. Naime, uz nositelja liste i varaždinskog župana Radimira Čačića, na listi su još Natalija Martinčević i Tomislav Paljak. Nesumnjivo, kao malo tko drugi, Reformisti mogu ne samo ispričati što znače, primjerice, EU fondovi, nego to i u praksi pokazati.

Međutim, ako je točno da za mjesto u Europskom parlamentu treba dobiti oko 60 tisuća glasova, bilo bi pravo iznenađenje da njihov kandidat sjedi sutra u Bruxellesu. Isto vrijedi i za Hrvatske suvereniste na čijoj su listi Ladislav Ilčić i Željko Sačić. Očigledno, osim ako se ne dogodi neko čudo, još će se trebati pričekati na euro-parlamentarca iz Varaždinske županije.