Bizarno?

| 31.8.2020. u 21:57h | Objavljeno u Iz moga kuta

Jadnim i sramotnim, kao sto smo pisali, bio je istup našeg državnog dužnosnika koji pozvao strane države da Hrvatsku ne stavljaju na crvenu listu nepreporučljivih destinacija zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, već da testiraju svoje građana koji nam dolaze, iako je istovremeno naša zemlja po testiranju svojih građana na začelju EU!?

No, kamoli sreće da je to jedina kontradiktornost i teško shvatljivi istup, koji imamo prilike čuti u vezi pandemije, koja kao da uzima novi zalet pred početak nove, još izazovnije školske godine od završnice prošle jer zvona tek što nisu zazvonila, a mjere se tek dogovaraju i obznanjuju. Tako se početkom prošlog tjedna izvještavalo da je jedan djelatnik ginekologije Opće bolnice Varaždin pozitivan na SARS Cov 2 po povratku s godišnjeg odmora pa će zbog toga u samoizolaciju i neke njegove kolege, a "kako bi se ubuduće izbjegle takve situacije, prijedlog Stožera civilne zaštite Varaždinske županije bit će da se zdravstveni djelatnici testiraju i prije povratka na posao s godišnjeg odmora, a ne samo prilikom povratka na posao iz samoizolacije"!? Za ne povjerovati!

Zdravstveni djelatnici, koji su na prvoj liniji fronte u borbi protiv pandemije, riskirajući svoje i zdravlje bližnjih, tek će se od sada testirati nakon godišnjih, iako je opasnost od zaraze zdravstvenih djelatnika na odmorima poznata još od početka korona krize u nas, sredinom ožujka, kada su se zagrebački liječnici zarazili u Austriji. Ako je tako, onda uistinu nije jasno zašto se prije nije uvelo testiranje pa bi se izbjegle (veće) samoizolacije liječnika i drugog zdravstvenog osoblja.

A samoizoliranih zdravstvenih djelatnika u varaždinskoj bolnici već je više od dvadeset, a bit će ih i više. Dobar dio nije "uvezen" s mora, već je posljedica prošlotjedne operacije unesrećenog mopedista za kojeg se utvrdilo da je zaraženi tek naknadno. Jer, kako je objašnjeno, "priroda ozljeda je zahtijevala hitan i neodgodiv operacijski zahvat glave". Međutim, i za takve situacije postoji rješenje, sudeći prema onome što doznajemo u Hrvatskoj liječničkoj komori. Naime, kako tvrde, postoje uređaji za brzo testiranje namijenjeni baš zdravstvenim ustanovama, koji rezultate daju nakon za 15-20 minuta, a već ga imaju neke bolnice. Zašto ne i varaždinska, koja troši stotine tisuća kuna za PR i pravnike?

Umjesto da najavi kupnju spomenutog uređaja i tako osigura rješenje kako se ovo ne bi ponovilo, ministar zdravstva Vili Beroš govori o "bizarnom proboju virusa u varaždinskoj bolnici", kao da se operirao - vanzemaljac!? Ali nije mu za zamjeriti. Vjerojatno se teško usredotočuje na bitno ovih dana, nakon što je objavljena snimka telefonskog razgovora tijekom kojeg mu prijeti neka vrlo ambiciozna zamjenica ravnatelja bolnice, članica njegove stranke, koja se ne miri što je stranački vrh unaprijedio drugoga. Jadno i žalosno.

Označeno u