Županija raspisala Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2020. godinu Foto: Varaždinska županija

Županija raspisala Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2020. godinu

Varaždinske vijesti | 11.5.2020. u 12:28h | Objavljeno u Aktualno

U atriju Županijske palače u Varaždinu predstavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2020. godinu, a sam poziv su predstavili predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

- Prošle godine je iznos Javnog poziva iznosio milijun kuna, na poziv je stiglo 88 prijava, a 58 prijava je u potpunosti zadovoljilo kriterije i ostvarilo pravo na bespovratna sredstva u iznosu od 6.000 do 27.000 kuna, ovisno o traženim sredstvima i prikupljenim bodovima. Ono što želim posebno istaknuti je da je među prijavljenima bio čak 41 novi poduzetnik. Zahvaljujući tim sredstvima Varaždinske županije broj kreveta u privatnom smještaju veći je za 150 novih kreveta što čini čak 15% od ukupnog broja ležajeva u našoj županiji. Posebno mi je drago da su se na prošlogodišnji poziv prijavila i tri projekta opremanja i izgradnje prezentacijskih centara (heljda, vino i bučino ulje) koji će nakon realizacije biti prvi takvi u županiji. Ove godine vrijednost Javnog poziva iznosi 900 tisuća kuna i trajat će trideset dana odnosno zaključno do 10. lipnja ove godine. Sigurna sam da će ove godine "Kuće za odmor s pričom" biti vrlo atraktivne poglavito u ovim uvjetima socijalne distance – rekla je Martinčević naglasivši kako je cilj Javnog poziva povećanje smještajnih kapaciteta.

- Prirodne i kulturne ljepote, brojne manifestacije od već postojećih do cijelog niza novih koje je pokrenula naša Turistička zajednica u ovom mandatu, promocije, prezentacije te nagrađivana gastronomija, od kuharske olimpijade u Stuttgartu, nagrađenog bučinog ulja u Bruxellesu samo idu u prilog potvrdi našeg rada i aktivnosti te ulaganja u turizam, a posebno veseli rast broja noćenja u 2018. godini za 20% i rast za 10% u 2019. godini - zaključila je Martinčević.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović kako je osim povećanja broja noćenja cilj i unaprijediti turističku kvalitetu usluge i sadržaja turističkog proizvoda.

- Županija će sufinancirati do maksimalno 50% ukupnih prihvatljivih troškova, pri čemu minimalno sufinanciranje iznosi 5.000,00 kuna, dok je maksimalan iznos do 30.000,00 kuna, s time da će maksimalni iznos ovisiti o broju primljenih prijava i ostvarenom broju bodova prijave. Prijavu na Javni poziv mogu podnijeti subjekti gospodarstva, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, fizičke osobe registrirane za turističku djelatnost i fizičke te pravne osobe koje tek ostvaruju uvjete za početak obavljanja turističke djelatnosti. Na web stranicama Varaždinske županije objavljeni su svi kriteriji i uvjeti natječaja, a podnesene prijave razmatrat će Povjerenstvo za provedbu Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu i utvrditi ispunjavaju li formalne uvjete iz ovog Javnog poziva – rekao je Mladen Jakopović.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini je u svom obraćanju rekao kako Županija provodi niz projekata na području turizma te je naznačio kako bez obzira na krizu Turistička zajednica ne staje sa projektima i potporama.

- Naprotiv, radujemo se novim projektima i programima koje pripremamo – rekao je Miran Bojanić Morandini.