Županija pomaže i obrtnicima s područja Grada Varaždina, od danas se mogu prijaviti Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Županija pomaže i obrtnicima s područja Grada Varaždina, od danas se mogu prijaviti

IHR/Varaždinske vijesti | 28.4.2020. u 12:15h | Objavljeno u Aktualno

I obrtnici s područja Grada Varaždina od danas se mogu javiti za pomoć koja je obrtnicima Varaždinske županije osigurana preko Fonda solidarnosti. Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinare varaždinski župan Radimir Čačić.
- Kao što smo najavili, ako ne dođe do isplate od strane Grada Varaždina, koja je bila najavljena, Varaždinska županija će omogućiti obrtnicima s područja Grada Varaždina da se prijave za Fond solidarnosti. Kako do danas nemamo informaciju da je Grad Varaždin takve isplate izvršio ili da je uputio javni poziv s takvim iznosima i namjenama, mi ćemo sada to učiniti – rekao je Čačić.

Očekujemo prijave varaždinskih obrtnika

Dodao je kako s današnjim danom počinju isplate po zahtjevima koji su dosad odobreni, dok se isplate za varaždinske obrtnike mogu očekivati kroz narednih sedam dana.

- Danas otvaramo bespovratna sredstava i za varaždinske obrtnike, tako da u sljedećih nekoliko dana očekujemo prijave obrtnika i iz Varaždina. Prema našim procjenama, riječ je o oko 110 obrtnika koji udovoljavaju kriterijima, a to je da su u ovih 30-ak dana, zbog mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, bili zatvoreni – rekao je.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović rekao je kako je 350 podnesenih zahtjeva, od ukupno 628, zadovoljilo kriterije.

- Danas počinje isplata prvih 283 obrađenih zahtjeva, koji su dosad podneseni, dok ih je 60-ak još u pripremi – rekao je i dodao kako su se javili i oni koji nemaju zadovoljene kriterije.

Varaždinski župan je podsjetio kako su sredstva za Fond solidarnosti od 1,5 milijuna kuna osigurana tako što se 150 službenika i namještenika Varaždinske županije odreklo 20 posto svojih plaća, kao i 50 zaposlenika županijskih tvrtki. Rekao je kako će 500.000 kuna biti osigurano od zateznih kamata koje država treba platiti jer nije izvršila uplatu za dug po JPP-u, nego tek po presudi.

- Znate da imamo i dodatne tri kreditne linije za pomoć obrtnicima, OPG-ovima i prerađivačkom sektoru. Dosad nismo uspjeli realizirati takav program s državom i državnim institucijama i ne tvrdim da država o tome ne razmišlja. Dapače, čak imam informaciju da se o tome razmišlja, ali to sve se čini sporo. No bolje ikad nego nikad. Očekujem da se takav fond oformi i od strane države i nadam se da ćemo imati za nekoliko dana dobre vijesti i u tom segmentu – rekao je Čačić.
Pročelnik Jakopović je najavio kako će ovaj tjedan na stranicama Varaždinske županije biti objavljen poziv za jamstveni fond ukupnog iznosa od 3,5 milijuna kuna sa 70 posto garancije putem Garancijske agencije Varaždinske županije. Podsjećamo, preko tog fonda obrtnici mogu dobiti do 50.000 kuna kredita uz zadužnicu s rokom vraćanja do dvije godine i počekom od tri mjeseca tijekom kojih će kamatu plaćati Varaždinska županija.

U pripremi još jedna kreditna linija

- To je interesantno mnogima jer je to u ovom trenutku jedina kreditna linija koja postoji za kratkoročna obrtajna sredstva, jer ljudima usred zaustavljanja rada ostali su bez likvidnog novca i jednostavno moramo im pomoći da ponovno pokrenu svoju proizvodnju, obrte i mala gospodarstva. Ovaj poziv bit će otvoren za sve mikrogospodarstvenike, znači do 10 zaposlenih ljudi, uključujući i OPG-ove, ali i d.o.o. i j.d.o.o. te obrte – najavio je.

S obzirom na to da će 3,5 milijuna kuna biti premalo, radi se i na dodatnoj kreditnoj liniji za koju će biti osigurana nešto veća sredstva, ali uz jamstvo Varaždinske županije i države.

- Očekujemo da ćemo ta sredstva imati u narednih 10-ak dana te ćemo detaljno objasniti ljudima o kojem je programu riječ, koji su uvjeti, i na kakav način će se ostvarivati – najavio je Jakopović.

I na kraju, obrtnici iz Grada Varaždina, da bi ostvarili pravo na bespovratnu pomoć, trebaju popuniti on-line obrazac koji mogu pronaći OVDJE.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona 042/390-536.

Označeno u