Zašto je TZ Grada Varaždina izgubila dio prihoda od turističke pristojbe?

MGA/VV | 12.1.2020. u 10:40h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U prvih devet mjeseci 2019. godine u gradu Varaždinu zabilježen je rast broja turističkih dolazaka za gotovo 13% te porast broja noćenja za desetak posto u odnosu na prethodnu godinu. Pritom je bio veći porast dolazaka stranih turista, dok je kod domaćih turista ostvaren porast noćenja za čak više od 20%.

- Noćenja domaćih turista čine 38,5% od ukupnih noćenja, dok noćenja stranih turista čine 61,5% u gradu Varaždinu. Vodeća emitivna zemlja za Varaždin jest Njemačka, zatim slijede Poljska, Austrija, Italija i Slovenija. Znajačajan je porast noćenja turista iz Republike Koreje, te noćenja turista iz Nizozemske i Australije - navodi se u izvješću prezentiranom na 3. sjednici Skupštine Turističke zajednice Grada Varaždina, održane na samom kraju prošle godine.

U 2019. godini zabilježen je i daljnji porast privatnih smještajnih objekata na području grada. Ukupno je otvoreno 19 apartmana i 2 hostela. Najveći broj gostiju boravi u hotelima, njih čak 57%, 18% gostiju boravi u pansionima, na hostele odlazi 9% noćenja, dok privatni smještaj (apartmani, sobe) pokriva 16% od ukupnog broja noćenja. U TZ-u ističu da od ove godine na snagu stupa novi paket turističkih zakona koji imaju za cilj poticanje razvoja kontinentalnog turizma, a sustav turističkih zajednica uspostavlja po modelu destinacijskog menadžmenta. No, dok ne dođu smjernice Hrvatske turističke zajednice oko novog modela programa rada, i dalje se radi po starome.

Kad je riječ o financiranju rada TZ-a, u ovoj se godini, uslijed zakonskih izmjena, očekuju veći prihodi od turističkih članarina, ali će se smanjiti prihodi od turističke pristojbe.

- Novim zakonom odluku o visini turističke pristojbe, uz mišljenje lokalnih turističkih zajednica, donosi Županijska skupština. TZ grada Varaždina uputila je prijedlog da se visina turističke pristojbe za grad Varaždin s dosadašnjih 10 poveća na 13 kuna tijekom cijele godine. Županijska skupština nije do roka donijela odluku o visini turističke pristojbe za općine i gradove pa se primjenjuju najniži iznosi. Za razdoblje od 1. travnja do 30. rujna pristojba i dalje iznosi 10 kuna, a za ostalo razdoblje 7 kuna - pojašnjavaju u TZ-u ističući da je u Gradu Varaždinu dosad tijekom cijele godine turistička pristojba iznosila 10 kuna po osobi i noćenju pa će s te osnove imati manje prihode.

Novi paket turističkih zakona predviđa mogućnosti dodatnog financiranja projekata turističkih zajednica kroz Fond za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent te Fond za udružene turističke zajednice.

- S obzirom da još nisu poznati kriteriji za prijavu na navedene Fondove, TZ grada Varaždina će pripremiti projekte za prijavu na Fond za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, dok će u suradnji i koordinaciji s ostalim Turističkim zajednicama na našem području, kao i TZ-om Varaždinske županije razmotriti mogućnosti udruživanja u svrhu prijave i osiguravanja dodatnih sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice - ističu. U 2020. godini predviđa se daljnje jačanje online promotivne kampanje te osmišljavanje novih promo materijala za bolje informiranje gostiju.

- TZ grada Varaždina posebno će se posvetiti suradnji s turističkim agencijama i pokušati ih motivirati da u svoju ponudu uvrste grad Varaždin. Agencije će se pokušati motivirati i subvencijama kako bi se posvetile dovođenju stranih turista u Varaždin. Planira se daljnji razvoj četiriju manifestacija - Špancirfesta, Adventa u Varaždinu, Festivala varaždinskih dvorišta te Drava festivala, kao i podupiranje manifestacija drugih organizatora - ističu u TZ-u.