Varaždincima predstavljene novine u novom Zakonu o javnoj nabavi

M.P./Varaždinske vijesti | 28.2.2017. u 15:27h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji HUP-ova regionalnog ureda Varaždin jučer je u Skupštinskoj dvorani Županijske palače predstavljen novi Zakon o javnoj nabavi koji je stupio na snagu s 1. siječnja ove godine.

Inače, od početka pripreme nacrta novog Zakona o javnoj nabavi, članovi HUP-a su intenzivno radili na izradi preporuka za njegovo poboljšanje. Kao tri najveća problema sustava javne nabave prepoznati su neučinkovita primjena kriterija ekonomski najpovoljnije ponude (ENP), nedovoljno snažna i učinkovita kontrola te nedostatna transparentnost sustava.

- Velik dio preporuka članova HUP-a ugrađen je u tekst novog zakona, no stvarne učinke moći ćemo analizirati tek kroz neko vrijeme njegove primjene. Ovim zakonom implementira se nova pravna stečevina EU u području javne nabave, uvažavajući pri tome istaknute probleme u praksi javne nabave kao i konstruktivne prijedloge rješenja - navode iz HUP-a.

Novi zakon su za regiju sjeverozapadne Hrvatske, koju pokriva Regionalni ured Hrvatske udruge Varaždin, predstavili Ivan Palčić i Ante Loboja iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, dok je prije prezentacije zakona Dragan Kovačević iz tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o. kratko predstavio rezultate najnovijeg istraživanja o javnoj nabavi, konkretnije o primjeni kriterija ekonomski najpovoljnije ponude.

Kao 20 najznačajnijih novine u vezi s postupcima javne nabave istaknuti i predstavljeni su ekonomski najpovoljnija ponuda (ENP) – jedini kriterij odabira ponude, europska jedinstvena dokumentacija o nabavi (ESPD), novi postupak javne nabave – partnerstvo za inovacije, kraći rokovi za dostavu, sposobnost za obavljanje profesionalne djelatnosti, oslanjanje na sposobnost drugih subjekata, novi razlog za poništenje postupka javne nabave i ostalo.

Sudionicima je nadalje predstavljena i pojašnjena dokumentacija potrebna za javnu nabavu te pregled i ocjene ponuda kao i pravna zaštita nad nadzorom i provedbom zakona. Novi Zakon o javnoj nabavi je prilagođen da bude kvalitetan alat koji omogućava izbor ekonomski najpovoljnije ponude, mogućnost uravnoteživanja cijene i kvalitete te mogućnosti za provođenje kvalitetnijih i jednostavnijih postupaka.

hup 1

hup 2

hup 4