Uz pomoć EU sredstava Križevci postaju tehnološki centar Hrvatske

V.V. | 14.9.2016. u 17:56h | Objavljeno u Aktualno

U Križevcima će se u rujnu ove godine otvoriti najveći tehnološki park u Republici Hrvatskoj kojim će se poticati razvoj poduzetništva, konkurentnosti i inovativnosti te povezivanje obrazovnih, znanstvenih i gospodarskih institucija.

Projekt „Razvojni centar i tehnološki park Križevci“ financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Regionalna konkurentnost 2007.-2013.“ Vrijednost investicije veća je od 34 milijuna kuna, od kojih se gotovo 99 posto sufinancira bespovratnim EU sredstvima.

Za slične projekte osigurano je dodatnih 600 milijuna kuna i u novom razdoblju 2014. – 2020. Ovim sredstvima revitalizirat će se industrijske zone i bivši vojni objekti na području sedam najvećih urbanih centara u Republici Hrvatskoj - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Slavonski Brod, Zadar i Pula.

Razvojni centar i tehnološki park projekt je od iznimne važnosti za Grad Križevce, a gradi se na prostoru bivše vojarne u Križevcima, na ukupnoj površini od 8.490 metara kvadratnih. Izgradnjom razvojnog centra i tehnološkog parka uspostavit će se Centar za poticanje malog i srednjeg poduzetništva iz sektora prehrambene, metaloprerađivačke, drvne i ICT industrije s naglaskom na tehnologijama za obradu i doradu proizvoda te laboratorijska ispitivanja i istraživanja.

U pet novoizgrađenih objekata malim i srednjim poduzetnicima omogućit će se smještaj i korištenje usluga u svrhu unapređenja i razvoja njihovog poslovanja. Poduzetnici će moći povoljno smjestiti svoju tvrtku u urede i male proizvodne pogone, koristiti zajedničke administrativne usluge, zajedničke sobe za sastanke, konferencijsku dvoranu te opremu za umnožavanje i projekcije. Također, dobit će savjetodavnu i mentorsku potporu za istraživačke i razvojne projekte kao i dizajn novih proizvoda, a dobit će i pomoć u promidžbi te potpore za inovacije i njihovu komercijalizaciju.

Osim unaprjeđenja poduzetničke infrastrukture, projektom će se stvoriti preduvjeti za povezivanje istraživačkih i znanstvenih ustanova s malim i srednjim poduzetnicima te podići razina konkurentnosti poduzeća Sjeverozapadne Hrvatske, kao i pokrenuti održivi ekonomski rast, pozitivna poduzetnička klima i rast zapošljavanja.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić izrazio je veliko zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta te izjavio: „Budući da Grad Križevci posjeduje bogatu obrtničku tradiciju i razvijeno poduzetništvo, ne čudi podatak da se najveći tehnološki centar u Hrvatskoj gradi upravo ovdje. Uz pomoć EU sredstava ovaj projekt dat će pozitivan vjetar u leđa malim i srednjim poduzetnicima ne samo u ovom gradu, već i u cijeloj regiji.“