Uz podršku LAG-a Sjeverozapad, Varaždin će dobiti mini tržnicu u POS naselju Foto: LAG Sjeverozapad

Uz podršku LAG-a Sjeverozapad, Varaždin će dobiti mini tržnicu u POS naselju

Varaždinske vijesti | 27.11.2020. u 13:33h | Objavljeno u Aktualno

Lokalna akcijska grupa "Sjeverozapad" pripremila je projekt "Domaći plac", nove mini zelene tržnice u POS naselju Jalkovečka u Varaždinu, koja će stanarima ovoga naselja omogućiti kupnju svježih, domaćih poljoprivrednih proizvoda.

LAG Sjeverozapad jedina je lokalna akcijska grupa u našoj zemlji koja je pokrenula ovakav projekt koji lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava novi kanal za plasman njihovih proizvoda.

- Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad osigurala je iz Podmjere 19.3 više od pola milijuna kuna za provedbu projekta - Domaći plac, koji će realizirati s LAG-om Izvor, čije je sjedište u Ludbregu. Ove dvije lokalne akcijske grupe će kroz provedbu projekta suradnje urediti zelene tržnice, odnosno prodajnih mjesta na kojima bi se proizvođačima hrane omogućila prodaja domaćih i svježih poljoprivrednih proizvoda. U dogovoru s Gradskom tržnicom nova će mini zelena tržnica s 12 prodajnih mjesta biti uređena na 119 četvornih metara, u POS naselju kod Sveučilišta Sjever, koje je prepoznato kao najbolja lokacija za prodaju domaće hrane. LAG Sjeverozapad će na ovaj način stanovnicima ovoga naselja omogućiti lakšu dostupnost lokalno proizvedene, svježe i zdrave hrane, te ih potaknuti da više cijene i kupuju poljoprivredne proizvode lokalnih proizvođača, čime će poduprijeti lokalnu ekonomiju i ruralni razvoj na području našega LAG-a koji pokriva 14 jedinica lokalne samouprave u zapadnom dijelu naše Županije - istaknuo je predsjednik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad dipl. ing. Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.

Upravni odbor ove lokalne akcijske grupe nedavno je donio odluku o prijavi ovoga projekta, a uskoro će potpisati i ugovor o pravu građenja s Gradom Varaždinom.

Više od 7 milijuna kuna za ruralni razvoj

LAG Sjeverozapad jedna je od najuspješnijih lokalnih akcijskih grupa u našoj zemlji, koji je već raspisao tri natječaja iz Programa ruralnog razvoja i dodijelio bespovratna sredstva u iznosu većem od 7 milijuna kuna.

- Na natječaju za takozvanu Mjeru 6.3. LAG je malim poljoprivrednim proizvođačima s područja našega LAG-a dodijelio 2,5 milijuna kuna. Kroz taj smo natječaj dodijelili bespovratna sredstva za razvoj i unapređenje 22 obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Naš LAG je na drugom natječaju, za Mjeru 7.4., jedinicama lokalne samouprave na našem području dodijelio 3,5 milijuna bespovratnih sredstava za 13 projekata vezanih uz pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. Na trećem natječaju LAG-a Sjeverozapad, koji je namijenjen velikim poljoprivrednim proizvođačima, s više od milijun kuna financirat ćemo 10 projekata za njihovo restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti - rekao je Marijan Škvarić, predsjednik ove lokalne akcijske grupe kojoj je zbog uspješnosti u plasmanu sredstava iz Programa ruralnog razvoja odobreno dodatnih 2 milijuna kuna.

Novih 2 milijuna kuna za male poljoprivrednike

Zahvaljujući ovim, dodatnim sredstvima, Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad će ove godine raspisati novi natječaj za male poljoprivredne proizvođače, kojim će biti financirano još 17 projekata.

- Unatoč pandemiji LAG Sjeverozapad je ove godine završio niz terenskih kontrola, tako da je već više od polovice malih poljoprivrednih proizvođača završilo projekte i primilo konačne isplate. Općine i gradovi s područja LAG-a Sjeverozapad već su završile ili su pri samom kraju implementacije prijavljenih projekata. Grad Lepoglava je primjerice, u cijelosti završilo projekt uređenja nogometnog igrališta u Lepoglavi i već smo dobili i konačnu isplatu. Većina velikih poljoprivrednih proizvođača projekte koje su prijavili na natječaj našeg LAG-a završiti će u idućoj godini - istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad.

Već na proljeće sljedeće godine LAG Sjeverozapad će raspisati i natječaj za nepoljoprivredne djelatnosti, vrijedan više od pola milijuna kuna, na koji će se moći javiti poduzetnici, a očekuje i najmanje 3 milijuna kuna europskih sredstva za prijelazno razdoblje, kojima će biti financirani projekti jedinica lokalne samouprave s područja Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad.