Usklađivanje gospodarstva i obrazovanja: Strukovne škole treba učiniti atraktivnijima Foto: Varaždinska županija; Krešimir Đurić

Usklađivanje gospodarstva i obrazovanja: Strukovne škole treba učiniti atraktivnijima

| 14.12.2017. u 11:03h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu obilaska srednjih strukovnih škola na području Republike Hrvatske, Varaždinsku županiju u srijedu je posjetio pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, a tom je prilikom održao i radni sastanak sa županom Radimirom Čačićem, ravnateljima srednjih škola, predstavnicima HGK - Županijske komore Varaždin te Obrtničke komore Varaždinske županije. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Sastanak je održan s ciljem unapređenja srednjih škola, naročito strukovnih, koje se susreću s velikim problemima po pitanju upisivanja učenika u određena strukovna zanimanja, i njihovog povezivanja s gospodarstvenicima.

131217_prskalo-cacic_4.JPG

- Obavijestili smo ravnatelje svih srednjih škola, ne samo strukovnih, o projektu koji se financira iz sredstava EU s 85 posto. Tu se radi o sveukupno 130 milijuna eura, o ogromnom projektu koji uključuje sve hrvatske županije i formiranje Centara kompetencija, kako bi se po pojedinim strukama formirale škole budućnosti. Naš odabir je tu potpuno jasan, to će biti poljoprivreda vezana s područjem turizma, ugostiteljstva, zdravstva i gospodarstva. To se odnosi na Vinicu i obnovu dvorca, jer se ide i na smještajne kapacitete, tako da ovdje ne borave djeca samo iz naše županije nego i da svojom kvalitetom privlačimo i druge, no ta kvaliteta mora biti dostignuta. Riječ je i o uključivanju prostora Arboretuma kao prvorazrednog resursa na hrvatskoj i europskoj razini, te kvaliteti obrazovnog procesa i opreme - istaknuo je župan Radimir Čačić, dodavši kako za taj projekt treba biti spreman do ožujka, uključujući svu dokumentaciju i zadovoljavanje svih kriterija.

- Paralelno s tim pripremamo i drugi Centar kompetencija na STEM području. I gospodin Prskalo nas je pozvao da svugdje gdje prepoznajemo mogućnosti za kvalitetne projekte, da ih pripremimo i u njih ulažemo, što i jest najvažnija uloga Županije, te da budemo spremni te projekte prezentirati Vladi kako bi ih preko europskih fondova pokušali pretvoriti u realnost. Naš problem nije novac, naš problem je sposobnost da prepoznajemo projekte budućnosti - upozorio je Čačić.

Pomoćnik ministrice Prskalo pojasnio je da su na sastanku Varaždinskoj županiji predstavljene mogućnosti u području strukovnog obrazovanja.

131217_prskalo-cacic_5.JPG

- Kada prođe Zakon o strukovnom obrazovanju, mi imamo mogućnost napraviti kvalitetan pomak u strukovnim školama i napraviti Centre kompetencija, odnosno izvrsne strukovne škole. Mijenja se kvaliteta rada strukovnih škola, mijenjamo uvjete rada i opremamo strukovne škole, a najbitniji u cijelom tom sustavu su nastavnici. Želimo osposobiti nastavnike i ojačati ravnatelje škola, jer su oni krvotok cijelog obrazovnog sustava - rekao je Prskalo, koji je prokomentirao i smanjeni interes učenika za strukovna zanimanja.

- Ne bih rekao da je pao interes za strukovnim zanimanjima, međutim, moramo poboljšati uvjete rada u strukovnim školama, jer su one sada značajno zapuštene. A čim promijenite uvjete, promijenit će se i priča o strukovnom obrazovanju. Neki dan sam čuo da firma traži tesara i nudi plaću 10.000 kuna. Prisutna je tendencija nestanka dobre radne snage i upravo na ovaj način želimo vratiti kvalitetu u strukovne škole, ali i zaustaviti iseljavanje mladih ljudi te da učenici koji su upisali neko od strukovnih zanimanja budu ponosni - napomenuo je Prskalo.

131217_prskalo-cacic_1.JPG

Na novinarsko pitanje kako učenike privući u tekstilna zanimanja koja su vrlo tražena na našem području, Prskalo je rekao kako i takve škole treba usavršiti i dati im novu dimenziju.

- Ne postoji čarobno rješenje, ali puno toga ovisi i o ravnatelju škole, lokalnoj samoupravi i nama iz resornog ministarstva, da svakom strukovnom zanimanju povećamo atraktivnost. Tekstil je potreban, ali moramo stvoriti priču oko njega. Nizozemci su, primjerice, poljoprivrednim školama atraktivnost podigli pomoću umjetnosti, dakle uvukli su nove sektore i nove dimenzije u to zanimanje. Tako i mi moramo tekstilu dati dodanu vrijednost, a to zahtijeva naš angažman - napomenuo je Prskalo.

Za usklađivanje potreba tržišta rada s planom upisa u srednje škole potrebno je detaljno analizirati potrebe gospodarstva Varaždinske županije, snimiti stanje trenutno prijavljenih tražitelja posla te ispitati interese učenika završnih razreda o nastavku obrazovanja, istaknuto je na sastanku. U tu svrhu UO za prosvjetu, kulturu i sport pripremio je anketne upitnike te se do 22. prosinca očekuju povratni rezultati.

- Trenutni je omjer 30 posto gimnazijalci, 70 posto strukovne škole, s time da u tih 70 posto maksimalni naglasak dajemo na STEM područje. Posljednjih godina interes pada za tzv. administrativna zanimanja, ekonomiju i poslovne tajnike. Ipak se stvara ta svijest da je strukovno obrazovanje u području STEM-a izuzetno bitno - rekao je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, dok se ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Katica Kalogjera Novak osvrnula na reformu školstva i strukovnih škola.

131217_prskalo-cacic_2.JPG

- Mi smo već ušli u reformu i to kroz europske projekte, po kojima smo najjača škola u Varaždinskoj županiji. Svi na našoj školi već su upoznati sa svime o čemu se govori u reformi školstva. Proveli smo jako puo edukacija, kroz jedan od projekata uveli smo i vježbenički ERP, odnosno obrazovni softver, u naše vježbeničke tvrtke, nastava je najmodernija u čitavoj Hrvatskoj te se pregovara s ministarstvom da to uđe u sve srednje škole - istaknula je Kalogjera Novak.

Što se tiče interes učenika za pojedina zanimanja, kazala je da na Gospodarskoj školi nema omraženih zanimanja.

- Sve popunimo već u prvom upisnom krugu, stoga smatram da su naša zanimanja atraktivna i da smo dobra škola. To pokazuju i izlazni rezultati, i u nastavku obrazovanja i u zapošljavanju. Turistička zanimanja se brže pune pa se tako najbrže popuni zanimanje kuhar. No i kod ekonomskih zanimanja brzo se popuni zanimanje upravni referent - dodala je ravnateljica škole koju je nakon sastanka, u sklopu obilaska škola, posjetio pomoćnik ministrice Prskalo.

131217_prskalo-cacic_3.JPG

Budući da su Hrvatskoj na raspolaganju financijska sredstva europskih socijalnih fondova za unapređenje strukovnog obrazovanja, što je i jedan od prioriteta Ministarstva znanosti i obrazovanja kao i Vlade RH, važno je obići srednje strukovne škole kako bi se snimila situacija na terenu. Poseban je naglasak na obilasku stručnih praktikuma, budući da je praktični dio važan za razvoj vještina i kompetencija.

131217_prskalo-cacic_6-kresimir-djuric.JPG