Udruga Glas poduzetnika: Pomoć turističkim agencijama, event industriji i poduzetnicima Foto: Ilustracija/Pixabay

Udruga Glas poduzetnika: Pomoć turističkim agencijama, event industriji i poduzetnicima

VV | 27.1.2021. u 08:09h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija odazvala se zahtjevima koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) uputila županu vezano za amortiziranje štete nastale u gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta, izvijestili su iz UGP Varaždin.

Na inzistiranje Darka Molnara, koordinatora regionalnog ureda UGP Varaždin, u veljači trebala izaći tri nova poziva:

- Riječ je o pozivu za dodjelu potpora za turističke agencije i izvođačke umjetnosti, te pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti, izuzev bendova i pjevača, Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu te Poziv za kreditiranje mikro, malih i srednjih poduzetnika - istaknuo je Molnar i dodao kako, primjerice, turističke agencije i izvođačke djelatnosti imaju pad prihoda i do 90 posto te je pomoć nužna kako bi ta branša uopće opstala.

- Također, Varaždinska županija raspisat će i Poziv za kreditiranje mikro, malih i srednjih poduzetnika. Konkretno, pokrenut će se linija ukupnog kreditnog volumena od 2 milijuna kuna uz jamstvo Županije od 70 posto. Svi poduzetnici moći će dobiti do 100.000,00 kuna zajma, uz rok otplate od dvije do pet godina. Na Poziv, koji će biti raspisan u veljači, moći će se javiti obrtnici, OPG-ovi, društva s ograničenom odgovornošću, jednostavni d.o.o.-i i svi ostali mikro, mali i srednji poduzetnici s područja Varaždinske županije. Županija daje 70 posto garancija. U veljači se očekuje i raspisivanje godišnjeg Poziva za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu. Riječ je o Pozivu vrijednom milijun kuna koji predstavlja najveće izravno ulaganje u smještajne kapacitete na županijskoj razini u Hrvatskoj, a koji ima za cilj povećanje broja noćenja, registraciju novih objekata, produljenje sezone te razvoj prezentacijske i partnerske ponude obiteljskih i svih drugih gospodarstava - izvjestili su iz UGP-a.

Molnar ističe kako su svi u jednoj neizvjesnoj situaciji, posebice oni koji sad imaju zabranu na rad.

- Prošlog tjedna uputili smo svim gradonačelnicima, načelnicima i županu zahtjeve. Drago nam je da se dio njih već odazvao, a očekujem da će do kraja sljedećeg tjedna to učiniti svi. Vjerujem da je svima, bez obzira koja su politička opcija, sad u interesu da se sačuvaju radna mjesta i da se gospodarstvo ponovo postavi na noge – rekao je Molnar i dodao kako je varaždinski župan Radimir Čačić rekao kako Županije nemaju začajnije porezne prihode i da pomagati mogu jedino od svojih izvornih prihoda koji iznose oko 80 milijuna kuna. Ipak, navodi, župan je najavio pomoć.

-  Razumjeli smo problem i pomoć gospodarstvu u ovoj fazi ide na nekoliko razina: turističkim agencijama i event industriji kroz poseban Javni poziv, mikro, malim i srednjim poduzetnicima kroz kreditnu liniju uz jamstva kojima im držimo leđa, a u veljači ide i Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za privatne iznajmljivače, pravne i fizičke osobe, te OPG-ove koji imaju registriranu dopunsku djelatnost turizam. Mi smo i u prvom valu bili prvi na liniji pomoći; 576 obrtnika primilo je 3.000 kuna, odnosno 5.000 kuna bespovratne pomoći iz Fonda solidarnosti u koji su se uplaćivala odricanja od plaća zaposlenika Županije i dužnosnika. Siguran sam da će odaziv na mjere pomoći Varaždinske županije i ovaj puta biti velik, a sredstva iskorištena u kratkom roku – rekao je varaždinski župan. 

Označeno u