U Županijskoj palači predstavljene nove mjere aktivne politike za zapošljavanje

N.P. | 20.4.2017. u 18:21h | Objavljeno u Aktualno

Danas je varaždinski regionalni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstavio 9 mjera aktivne politike zapošljavanja, pod sloganom “Od mjere do karijere”.

Radi se o sljedećim potporama: potpori za zapošljavanje, potpori za usavršavanje, potpori za samozapošljavanje, obrazovanju nezaposlenih, osposobljavanju na radnom mjestu, stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, javni rad, potpori za očuvanje radnih mjesta te stalnom sezoncu, a za koje je osigurano 1,5 milijardi kuna.

Glavni ciljevi tih mjera su zapošljavanje, podizanje razine zaposlenosti, te uvažavanje specifičnih potreba osoba u nepovoljnom položaju, pri čemu je fokus na usavršavanju i obrazovanju radnika. Ciljne skupine mjera su mladi, dugotrajno nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom i osobe starije od 50 godina.

Predstavljanju su nazočili župan Varaždinske županije Predrag Štromar te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Jelena Zrinski Berger.

Na samome početku prisutne je u par riječi pozdravio župan Štromar, naglašavajući kako u Varaždinskoj županiji konstantno pada stopa nezaposlenosti, te u šali rekao da nama možda te mjere i nisu toliko potrebne. Osvrnuo se i na odljev radnika iz županije u strane države, pri čemu je izrazio nadu da će se vratiti i da bi im te mjere mogle uvelike pomoći.

Nove/stare mjere za nezaposlene i zaposlene

Za razliku od prošle godine, ove godine mjere su smanjene s ukupno 41 na devet, a u opticaj na nacionalnoj razini su krenule 2. ožujka 2017.godine.Od njih devet, šest mjera je za nezaposlene a tri mjere su za zaposlene. Neke od zanimljivih i svakako korisnih mjera su potpore za zapošljavanje, potpore za samozapošljavanje te stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Te mjere su ujedno i jedne od popularnijih u Varaždinskoj županija.

Potpore za zapošljavanje se dodjeljuju s ciljem zapošljavanja nezaposlenih a poslodavcu se sufinancira trošak rada osobe koju zapošljava. Visina sufinanciranja se kreće od 30 posto za osobe s visokom školskom spremom, pa sve do 75 posto za osobe sa invaliditetom.U tu mjeru spadaju i bivši korisnici mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Jednako tako, potpore za samozapošljavanje se dodjeljuju nezaposlenim osoba za sufinanciranje troškova otvaranja i rada poslovnih subjekata. One iznose od 35 tisuća kuna pa sve do 175 tisuća kuna, ovisni o kakvim obrtima se radi i koliko je subjekata uključeno.

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa od ove godine ima nekoliko preinaka. Od sada mjeru mogu koristiti nezaposleni do navršenih 30 godina života, koji nemaju više od 12 mjeseci staža u zvanju za koje su se obrazovale, i troškove prijevoza više ne isplaćuje Zavod već poslodavac. Uz to, visina mjesečne plaće polaznika stručnog povišena je s 2.400 kn na 2.620 kn.

Detaljnije informacije o mjerama mogu se pronaći na web stranici www.mjere.hr ili u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.