U Varaždinu neki frizeri već zatvorili salone, a drugi rade skraćeno i čekaju što će biti

| 18.3.2020. u 11:30h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Kako doznajemo iz jednog varaždinskog frizerskog salona, neki su frizeri danas već zatvorili svoje salone, dok drugi rade, ali uglavnom skraćeno.

- Radim danas četiri sata jer moramo obaviti svoje obveze prema klijentima. Neki su već zatvorili, koliko vidim, to sad ovisi od salona do salona. Prema uputama HGK pratimo stanje i objave državnog Stožera, pa ćemo vidjeti - rekao nam je varaždinski frizer.

U svom prostoru, kako kaže, već primjenjuju sigurnosne mjere pa je u salonu odjednom maksimalno dvoje ili troje ljudi i provodi se dezinfekcija, prema uputama.

S obzirom da su frizeri uglavnom samostalni obrtnici koji zapošljavaju sami sebe i po potrebi radnike ili pomoćnike, među kojima ima i onih koji odrađuju praksu, pitali smo ga jel se planiraju otpuštanja radnika.

- Zasad o tome ne razmišljamo. Najavljene su i mjere pomoći gospodarstvenicima, odgoda plaćanja doprinosa i ostalog - kaže.

Druga frizerka kaže da je u ponedjeljak, kad se tek najavila mogućnost zatvaranja uslužnih djelatnosti, imala gužvu, a da jučer nije bilo nikoga i da danas čekaju objavu novih mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Neki opet kažu da bi bilo bolje da im se dopusti da rade jer ih sada ionako neki klijenti zovu da im dođu doma. 

S druge strane, u Zagrebu ima slučajeva zaraze za koje se smatra da su se zarazili upravo kod frizera, inače 16. slučaja oboljelog u RH, mlađeg muškarca koji je obolio nakon povratka sa sajma u Njemačkoj.

U Sisku supruga drugooboljelog iz te županije u obiteljskoj kući ima frizerski salon i nakon pozitivnog testa supruga, svi koji su bili na frizuri stavljeni su pod nadzor.